INSIDER

Orkán erejű széllel és jégesővel csap le itt a vihar

Másodfokú riasztást adott ki az OMSZ az ország keleti csücskére.
  • Szerző: Ripost

Több megyét érintő riasztást adott ki az OMSZ, négy megyében elsőfokú (Pest, Békés, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok), még másik öt megyében (Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg) másodfokú riasztás van érvényben.

Csütörtök reggeltől főként az ország északkeleti felén számíthatunk zivatarokra, melyek között egy-egy heves zápor is lehet. A zivatarokat nagyobb méretű jég (>2 cm), viharos kifutószél (jellemzően 70-90 km/h, de egy-egy helyen >90 km/h is lehet), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti (utóbbi kevésbé lesz jellemző) – írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 28 fok között alakul, de északkeleten néhol 19, 21 fok is lehet.

Forrás: OMSZ

 

Pénteken a néhány órás napsütés mellett többnyire erősen felhős lesz az ég. Sokfelé várható zápor, zivatar, majd eső is. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd délután a Kisalföldön északnyugatira fordul, megerősödik, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 27 fok között alakul.

Szombaton éjszaka felszakadozik, csökken a felhőzet, napközben már gomolyfelhős, napos idő lesz. Éjjel még főként keleten, napközben elvétve alakul ki zápor. A déli, délnyugati szél több helyen megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Vasárnap a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

 

És ezeket olvastad már?