INSIDER

Óriási veszélyt rejt a hétvégi időjárás, figyelmeztet a meteorológia

A hét eleji durva özönvíz és jégverés után végre beköszönt a korai nyár, hétvégén akár 30 fok is mérhetünk! Az időjósok figyelmeztetnek: árnyékban is könnyen le lehet égni.
  • Szerző: Ripost

Végre kinyit a legtöbb strand, és az idő is ideális lesz a fürdésre május utolsó hétvégéjén! Eléri a trópusi meleg hazánkat is: szombaton és vasárnap 30 fok közeli hőmérséklet lesz. Ráadásul elvonulnak a felhők is, vasárnap ragyogóan tiszta lesz az ég, felhőtlen lesz a napsütés.

Rövid idő alatt leéghet a bőr

Idén még nem szoktunk hozzá, hogy vigyázni kell a bőrünkre, de most komoly lesz a leégés veszélye! Ezen a hétvégén már rövid idő alatt leéghet a bőr. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is felhívta a figyelmet az erős, helyenként extra erős UV-sugárzásra, ilyenkor veszélyes lehet még a védett napozás, árnyékban pihenés is!

Extrém erős UV-sugárzás

„Szombaton még helyenként lesznek felhők az égen, de vasárnap az ország egész területén tiszta lesz az égbolt. A hőmérséklet tipikus május végi lesz, ám az UV-sugárzás súrolhatja az extrém szint alsó határát” – nyilatkozta a %%-nak az Időkép meteorológusa. Berceli Balázs elmondta, hogy ilyenkor akár tíz perc alatt is leéghet az ember.

A tópart sokkal veszélyesebb, ugyanis a víztükör visszaveri a napfényt és a sugarakat. Érdemes árnyékba húzódni, kerülni a direkt napozást dél körül, figyelni a bőrvédelemre és a folyadékbevitelre

– hangsúlyozta a szakember.

Keddig kitart a hőség

Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön és visszatükröződik a homokról, a vízről, így ezek is ugyan olyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.

Még hétfőn és kedden is nagyon magas lesz az UV-sugárzás, a hőmérséklet tartósan 30 fok körüli lesz. Munkanapon ilyenkor azok vannak kitéve az időjárás veszélyeinek, akik szabad ég alatt dolgoznak, így főként nekik – és természetesen a kisgyerekeknek és az időseknek – kell jobban figyelniük a védelemre. Szalmakalap és napszemüveg viselése is nagyon fontos, természetesen ekkor is érvényes, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a napon

- mondta a %%-nak Berceli Balázs.

Nyitnak a strandok
A Gellért fürdő áprilisi nyitása után május 27-én a Csillaghegyi strandfürdő, 28-án pedig a Római is tárt kapukkal várja a látogatókat. A Palatinus, a Paskál, és a Pünkösdfürdői csak jövő hét végén, június 3-án fognak kinyitni. Ébredeznek a balatoni strandok is: a nagyobb városokban már részben megnyitottak, részben a következő hetekben nyitnak csak meg. A víz hőmérséklete végre átlépi a 20 fokot!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?