INSIDER

Óriási változás, nem zárhatják el a gyereket a külön élő szülőtől

Március elsejétől változik az elvált szülők helyzete a gyermekükkel való kapcsolattartást illetően – tudta meg a Ripost. Az ezzel kapcsolatos határozatok végrehajtása a gyámhatóságoktól a bíróságok kezébe kerül, és ez remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy a szülők ne háborús eszközként használják fel a gyerekeiket egymással szemben. Jobban érvényesülnek majd a gyermek jogai.
  • Szerző: Ripost

Véget vetnek a felnőttek gyerekes játszmáinak, hogy jobban érvényesüljön a gyerekek érdeke: a március elsején életbe lépő jogszabályváltozás után nem a gyámhatóság, hanem a bíróság gondoskodik a kapcsolattartást illető határozatok betartásáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció (Fotó: 123RF)

„A bírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nemperes eljárást a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett személy is megindíthatja a határozatban foglaltak megszegésétől számított 30 napon belül„ – közölte a -tal az Országos Bírósági Hivatal.

A gyámhivatali eljárástól eltérően, a bíróság azt vizsgálja, hogy megszegte-e valamelyik szülő azt, ami a határozatban szerepel. Ha igen, akkor elrendeli a végrehajtást. Ezzel sokkal egyszerűbbé válik az, hogy érvényesüljenek a gyermek érdekei. A bíróság soron kívül is elrendelheti a végrehajtást, ehhez rendőri segítség is kérhető. A mulasztó szülővel szemben pedig indítványozható a szülői felügyelet megváltoztatása, sőt kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás is indulhat ellene.

Még hatékonyabbá válhat a határozathozatal a törvénymódosítás által, mivel egy kézbe helyezi a döntést és a végrehajtást – vélekedik dr. Szatmári Norbert ügyvéd.

„Több esetben is előfordult, hogy hiába mentünk ügyfelemmel a gyámhivatalhoz a végrehajtás érdekében, ott azt közölték, hogy a határozat végrehajthatatlan. Előfordult ugyanis, hogy másképp értelmezték a közigazgatási intézményben a bíróság döntését. Éppen ezért március elsejétől, a törvénymódosítás életbe lépésétől ilyen értelmezési probléma már nem merülhet fel, hiszen a döntés és a végrehajtás is a bíróság hatáskörébe kerül. Ez álláspontom szerint, amennyiben a személyi és tárgyi feltételeket is biztosítják a törvénymódosításhoz, a gyermekek érdekét szolgálja.”

Kovács Péter fiával való kapcsolata évekre megszakadt, mert a volt felesége a gyámhatósági huzavonát kihasználva elzárta előle közös gyermeküket.

„A válás után Réka kifordult magából. Nem tagadom, miattam mentünk szét, megértettem, hogy dühös, de Andris még csak kisiskolás volt, és nagyon fontos nekem” – meséli az elvált apa.

„Az első időben nem volt gond a kapcsolattartással, bár minden alkalommal meglepetésként érte a gyereket, hogy elviszem, az anyja nem készítette fel. Amikor új párom lett, minden megváltozott, hiába csöngettem a kaputelefonon, nem volt otthon senki. Az exem a telefont se vette fel. A következő hétfőn szűkszavú üzenet várt: Andrisnak fociedzése van pénteken, a hétvégén sem érnek rá, bocs. Így ment ez hónapokon keresztül. Kértem, hadd mehessek el az edzésre, felcsöngettem hétvégén is, de nem volt válasz. Egyszerűen elzárta tőlem a gyerekemet. A gyámhivatalt hiába kerestem meg, tehetetlenek voltak. Behívták a gyerek anyját, beszéltek vele, mindent megígért, majd ment tovább minden, ahogy addig. Kétségbeesésemben pert indítottam a fiam szülői felügyeleti jogáért, de elvesztettem. A fiam nagyon rosszul élte meg ezt a huzavonát. Gimnáziumi évei alatt sikerült vele felvennem a kapcsolatot, és sokáig titokban, az anyja tudta nélkül találkoztunk. Ha annak idején kérhettem volna bírósági végrehajtást, talán nem veszítünk el ennyi évet, közelebbről láthattam volna felnőni” – mondja Péter.

A pszichológus is üdvözli a jogszabályváltozást, mert kifejezetten káros a gyereknek, ha elszakítják az egyik szülőjétől.

„Sokszor találkozom azzal, hogy az elhagyott fél a gyereket használja fel a bosszúállásra, szabotálja a kapcsolattartást, a másik ellen hangolja a gyereket„ – fejtegette Csehák Hajnalka.

„Ez kifejezetten káros a gyerek számára. Válás után meg kell próbálni higgadtnak maradni és együttműködni a gyereket érintő kérdésekben. Ne feledjék az elvált szülők: a gyerek mindkettőjükből lett, és ha megtagadják vagy gyűlölik a másikat, azzal a gyerekük egy részét tagadják meg és gyűlölik” – tette hozzá a pszichológus.

Szintén örül a jogszabályváltozásnak Békési Lóránd, aki hasonló cipőben jár.

„Többször kérdeztem telefonon, e-mailben a volt feleségemet, hogy milyen lett a gyerek bizonyítványa. Nem mond semmit, ha beszélünk, kerüli a témát” – panaszolja. „Pedig a törvény szerint a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a külön élő szülőt tájékoztatni kell. Bementem a gyámhivatalba, az ügyintéző csak húzogatta a vállát, nem csinált semmit. Ha a járásbíróságokon nem peres eljárásban lehet kérni végrehajtást, akkor nem telnek el majd a hosszú hetek, hónapok. Aki nem látja be, hogy két szülője van a gyereknek, a határozott fellépésből talán megérti.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?