INSIDER

Óriási botrány az EU-ban: Nagy a baj a növényvédő szerekkel

Az Európai Bizottság tisztségviselői is segédkeztek abban, hogy tovább forgalmazhassanak rákkeltő és más betegségeket okozó növényvédő szereket - derült ki bírósági iratokból, amik most kerültek nyilvánosságra. Sajnos ezeket a veszélyes anyagokat Magyarországon is használhatják, és mint a Ripost kiderítette, használják is!
  • Szerző: Ripost

A szennyező anyagok 70 százaléka az élelmiszerekkel jut az ember szervezetébe. Ha ezt tudjuk, akkor különösen megdöbbentő az a 600 oldalas anyag, amit két évig tartó jogi küzdelem után kapott az Európai Bíróságtól a Pesticide Action Network Europe európai környezetvédő szervezet.

Meghamisították a vizsgálati eredményeket

Több mint 30 olyan növényvédő szerről van benne szó, amelyek befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és a hormonrendszert, ezért már be kellett volna tiltani a használatukat. Csakhogy - mint az iratokból kiderül - a brüsszeli bürokraták az emberi egészség helyett a saját zsebüket és homályos gazdasági mutatókat néztek, a hatásvizsgálat pedig szabálytalan volt. Az elmúlt évtizedben az EU-ban forgalomban lévő növényvédő szerek száma megduplázódott, ezzel egyidőben a belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos, hormonális betegségek gyakoribbá váltak.

Ki kellett volna vonni őket

„2009-ben született meg az az uniós rendelet, hogy ki kell vonni az összes hormonrendszert károsító növényvédő szert, és 2014-től ezt a gyakorlatban is meg kellett volna kezdeni, de ez nem történt meg" – mondta a %%-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Nálunk is ezekkel permeteznek

Ha egy vegyszert engedélyeznek uniós szinten, akkor az automatikusan a magyarországi forgalmazásra is engedélyt jelent, így a több mint 30 növényvédő szerből szinte az összes forgalomban van nálunk is.

A %% megtudta egy endokrinológus orvostól: ezeknek a szereknek a hormonális hatása azt jelenti, hogy a férfiak elnőiesednek, hozzájárul a here- és prosztatarák kialakulásához, emellett károsíthatja az immun- és idegrendszert a nőknél is.

De ez nem minden!

„Tönkreteszik a föld mikrobiológiai egyensúlyát, ezáltal az emberét is" – mondta lapunknak Béky László agrár szakmérnök. „A termőterület 30 százalékában már teljesen kiirtották a mikrobiológiai környezetet, és ez vezet ahhoz, hogy ilyen sok bélrendszeri betegség, gyulladás van, ami aztán további betegségekhez vezet."

„Idézem dr. Balogh János akadémikust: a sor elején az elpusztult mikrobiológiai rendszer van, de a sor végén mi, emberek!

Csak egy példa: a glifozátot régebben csak a génkezelt szója gyomirtására használták, ma ezzel kezelik a gépi betakarítás előtt például a napraforgót. Átkerül az állatok húsába, a tejbe, a tojásba, és kifejti vese- és májkárosító hatását."

„ A legnagyobb becstelenség, ha azok, akikre az emberi egészség szolgálata, megőrzése van bízva, az esztelen profithajszolás és saját jólétük érdekében feláldozzák az európaiak egészségét! "– összegezte véleményét Béky.

Rákos lett a család a gyomirtótól

Az USA-ban kétmillió dolláros kártérítést ítélt meg egy kaliforniai bíróság egy családnak. Az ítélet kimondja: a glifozát nevű gyomirtó tehető felelőssé azért, hogy rákos megbetegedések alakultak ki a családtagoknál. Az amerikai bíróság szerint a gyártó cég, a Monsanto nem figyelmeztetett a veszély mértékének megfelelően a kockázatra. 2015 márciusában a WHO az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta a glifozátot.

Gyerekeket mérgeznek ételfestékekkel

A %% már többször beszámolt arról, hogy az uniós szabályozások hiánya és más okok miatt mennyi mérgező anyaggal etetik a magyarokat. Legutóbb arról írtunk, hogy a hazai boltokban kapható szörpökben, cukorkákban és nyalókákban lévő ételfesték hiperaktívvá teszi a gyerekeket. Ezekre a termékekre még rá is írják, hogy fogyasztásuk a gyermekek tevékenységére és figyelmére hatást gyakorolhat, mégis engedélyezik a forgalmazásukat.

A %% napilap csütörtöki számában még több hasznos információt olvashattok!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?