INSIDER

Orbán Viktor: Senki nem alkalmazhat erőszakot, nem vandálkodhat

Senki nem alkalmazhat erőszakot, nem vandálkodhat, a politikai véleménynyilvánítást és a vandalizmust el kell választani egymástól - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban a kormányellenes tüntetésekre utalva.
  • Szerző: F.G:

A Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozók egy részét, a legagresszívabbakat és legaktívabbakat Soros György fizeti - mondta Orbán Viktor.

A Kossuth téren esett károkkal kapcsolatban azt mondta, hogy megérti a tüntetőket, fontos, hogy hallassák a hangjukat, de a vandalizmus más kérdés. Lehet tüntetni, ő is tüntetett már, de nem támadt rendőrökre. Nem lehet erőszakot alkalmazni – mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, mit vétett az ország karácsonyfája, meg a Kossuth-szobor, hogy rongálni kellett.

A munkások szempontjából ez jó törvény

Senkit sem lehet túlmunkára kötelezni, ezt a Munka törvénykönyvének módosítása is világosan tiltja, "aki mást állít, az hazudik" - fogalmazott.

A kormányfő azt mondta: a dolgozókat leginkább nem a munkaügyi szabályok védik, hanem az olyan gazdaságpolitika, amelyben szükség van rájuk.

Az eddigi törvény "buta korlátozásokat" állított azok elé, akik többet akartak keresni, és többet is dolgoztak volna ezért - tette hozzá Orbán

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkások szempontjából egy jó törvényről van szó, a munkaadóknak pedig többet kell fizetniük, ha jó munkásokat akarnak. 

"Az szükséges, hogy megkapják a munkájukért a bérüket, ezért ugyanúgy, mint eddig, hónap végén ki fogják nekik fizetni a rendes bérüket és a túlórabérüket. Aki mást állít, az hazudik, az politizál, ahelyett, hogy a tényekről beszélne, így áll a helyzet" -  fogalmazott a miniszterelnök.

 

A magyar gazdaság jövőre is jól teljesít majd

"Képesek vagyunk arra, hogy a hullámverést is jól vegyük" - fogalmazott.

A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat, "képesek vagyunk saját erőből is jó életet teremteni magunknak". Ezen az úton megyünk tovább - jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie.

Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést - mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.

Magyarországot kell képviselni Brüsszelben, nem fordítva

A kormányfő a jövő évi európai parlamenti (EP) választásokról szólva úgy fogalmazott: az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért aki ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott.

A kormányfő hangot adott reményének, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik "meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást".

A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de szólt arról is, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?