INSIDER

Orbán Viktor: Mi terítjük le a vírust, nem az minket

Orbán Viktor a Tényeknek adott interjút, amely során beszélt a vakcináról és a maszkhasználatról is.
  • Szerző: Ripost

A számok, tények, szakértők azt mondták, hogy az intézkedések nélkül a megfelelő színvonalon nem teremthető meg az ellátás az egészségügyben. Van orvos és ápoló, de nem elég. Intézkedések nélkül csak 50% lett volna az esély, hogy az egészségügy kibírja a járványhelyzetet. Most, az intézkedések után 99, 9 %, hogy kibírja – fogalmazott Orbán Viktor a Tényeknek adott interjújában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2020. november 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor mûsorvezetõnek a TV2 Tények címû mûsorában 2020. november 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök hozzátette, hogy figyelték a közvéleményt is, és ez alapján is döntöttek úgy, hogy meg lehet lépni az eddigi legszigorúbb intézkedéseket.

Azt is elárulta, hogy a szomszédos Ausztriát kvázi laborként használják. Az ő számaikat nézték, azt, hogy azokra milyen intézkedéseket hoztak, és ez is segített a döntések meghozatalában.

„Az egészségügyi ellátórendszer hősies állapotban van, az orvosok, ápolók, kiszolgáló személyzet emberfeletti és erőn feletti munkát végeznek. Ha nem segítünk a terheiken, elestek volna a gyógyítás frontján. Csak a köszönet, az elismerés és a hála hangján beszélhetünk róluk” – mondta Orbán Viktor.

Kitért arra is, hogy mindenki gondoljon az idősekre, az édesanyjára, édesapjára, nagyszüleire. Mint fogalmazott, az ország nehéz helyzetben van, de a vírus is, ugyanis a vakcina már a láthatáron van.

„Mi terítjük le a vírust és nem ő bennünket”.

Azt is elárulta, hogy több gyógyszerszállítmány is érkezik az országba. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a koronavírust, de a betegség lefolyását elviselhetővé teszik.

„Az emberi minőségen múlik a védekezés. A magyar orvosok és ápolók a legjobbak. Magyarországon ha az orvosokra gondolunk, olyanok jutnak eszünkbe, akik meggyógyítanak. És nem csak meggyógyítanak, hanem szeretnek is. A magyar orvosain hűek ahhoz az eskühöz, amit letesznek a szakmájuk elején” – hangsúlyozta az ország sikeres védekezése kapcsán.

Kitért arra is, hogy sokan az iskolák, óvodák bezárását követelik. Mint mondta, a közvéleményben egymással ellentmondásos álláspontok vannak ez ügyben. Van, aki azonnali bezárást követel, ám a többség a nyitvatartás mellett van, mivel a szülőknek munkába kell menni.

„A többség Magyarországon azt várja, hogy egyszerre védekezzünk, de menjen tovább az élet”.

A miniszterelnök véleménye szerint most a szülők feladata, hogy megértessék a gyerekükkel, hogy mekkora felelősségük van nekik is. Hiszen ha nem vigyáznak, nem tartják be a szabályokat, akár ők is megfertőzhetik a nagyszüleiket.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy katonákkal egészül ki a rendőri állomány, vegyes csapatok fognak járőrözni az utcákon, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

Végezetül kitért a vakcina kérdésére is. Mint mondta, „olyan vakcina, amely az előírt 4 akadályon átjutott, olyan nincs. Olyan, amely 3-on átverekedte magát, olyanból van több is. Az EU-ban előállított vakcinák januárban megteszik a 4. lépést, az oroszok és a kínaiak is lehet eljutnak addig odáig”.

Azt szeretné, ha majd az emberek eldönthetnék, melyik oltóanyagot szeretnék beadatni. Azt azonban hangsúlyozta, egészen bizonyos, hogy kisebb mennyiségben lesz vakcina decemberben, januárban, tehát nem jut majd a teljes lakosságnak. Több százmillió vakcina április-májusban lesz csak elérhető.

„Ezért mondtam azt, hogy decemberben megkönnyebbülünk, áprilisban pedig reményeink szerint felszabadulunk”.

A szigorítások hatásának érzékeléséhez 2 hétre van szükség. „Most csak remélni lehet, hogy a karácsonyi ünnepet már szabadabban lehet majd megülni”. Két hét múlva meg lehet mondani, hogy lehet-e 10 főnél nagyobb összejövetel.

Arról is beszélt az interjúban, hogy az egy hónapot a szállodáknak, a szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozásoknak és a vendéglátósoknak túl kell élni. Elárulta, hogy adókat akarnak csökkenteni. Minden vállalkozást azért kell talpon tartani, hogy ne bocsássák el az alkalmazottakat – zárta az interjút.

 

És ezeket olvastad már?