Létrehozva: 2021.02.05.

Orbán Viktor: március 15-re minden 60 év feletti ember be lesz oltva

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

Mint arról a Ripost is beszámolt, péntek kora reggel az operatív törzs ülésén kezdte a napját Orbán Viktor.

„Megállt a járványhelyzet javulása, ehelyett stagnálásról, sőt némi romlásról lehet beszélni” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy 264 530 embert már legalább egyszer beoltottak és 92 ezer körül van azok száma, aki már a második oltását is megkapta.

A miniszterelnök az Operativ törzs ülésén kezdte a napot
Fotó: Orbán Viktor Facebook

„Minden 60 év feletti állampolgárt be fogunk oltani március 15-ig, akik regisztráltak. Április elejére kétmillió beoltott ember lesz, és ha a kínai vakcinát is használni tudjuk, akkor április elejére több mint kétmillió beoltott lesz. Jövő héten már orosz vakcinával is oltani fogunk” – mondta a kormányfő.

Hozzátette: Szerbiában mind az orosz, mind a kínai vakcina kapcsán jó tapasztalatok vannak. Hazánkba jelenleg még érkezik az orosz vakcina, hamarosan felhasználható, talán már jövő héten. A kínai vakcinát még ellenőrzik a magyar hatóságok.

Iváncsa, 2021. január 28.
Oltáshoz elõkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendõk az iváncsai Napfény Idõsek Otthonában 2021. január 28-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. A brüsszeli bürokraták számára az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat. Kiemelte, nekünk magyaroknak a pénz nem lényegtelen, de az életünk fontosabb.

Orbán Viktor a gazdaságról azt mondta, érzi a sürgetést, mindenki nyitni szeretne. Megérti a vendéglátósok és a szállodások elkeseredését. Miután vakcina érkezett, így a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindításának – mondta a kormányfő. A védekezés sikerét bizonyítja, hogy többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt.

Április elején döntenek a felsőoktatás átalakításáról, 1500-2000 milliárd forintos beruházásról van szó. Június elején pedig a teljes hazai energiarendszer és az agrárrendszer átalakításáról döntenek

A kormányfő közölte, hogy a vendéglátósoknak igazuk volt a bértámogatások ügyében. Előlegben kifizetjük azt, ami jár nekik – tette hozzá. Február során minden pénzt kézhez kaphatnak. Elsősorban a számukra indítanak egy hitelprogramot: 10 millió forintos hitel 0 kamatozással 10 évre, és az első három évben nem kell törleszteni.

Az elmúlt 10 évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés terén.

„Nem választási ciklusokban gondolkozom, mert van ennél fontosabb, nemzedékekben kell gondolkozni, és azoknak meg kell születniük” – mondta a kormányfő. Hozzátette: bízik benne, hogy minél többen szeretnének önálló lábra állni, így a fiatalok esetében is így gondolkozik. A születéstől a fiatal felnőttkorig jelentős segítséget ad a kabinet ennek a korosztálynak.

Hatalmas fejlesztések

Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a magyar oktatás- és kutatásfejlesztésről szólnak majd. Ezek alapján meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek során egy teljesen új, soha nem látott energetikai, gazdasági és agrárfejlesztés indulhat el.

A 2020-as évben a gazdasági mutatók alapján messze az élmezőnyben vagyunk, 5-6 százalékkal. Az osztrákok mindenképpen mögöttünk vannak, a németek lehetséges, de talán még a csehek is. Összességében a védekezésre fordított energiák jól térültek meg.

A bértámogatást előre fizetik a vendéglátósoknak

Kijelentette, a vendéglátósoknak igazuk van, a bértámogatás kifizetése lassan haladt. Utófinanszírozási rendszer volt kitalálva, de ez nem vált be, ezért jelenleg előre fizetés van. Február során valószínűleg minden pénzt kézhez vehetnek. A kkv-k számára 10 millió forintos hitelt nulla százalékos kamatozással biztosítunk 10 évre. A zárásnál és a nyitásnál is az fontos, hogy mit fogadnak el az emberek. Azok számára, akik védettek, mert beoltották őket, vagy átestek a betegségen, akkor számukra lehetséges, hogy gyorsabban történjen a nyitás. A konzultáció dönti majd el.Március közepén a harmadik kategória, tehát a 60 évnél idősebb regisztráltak valószínűleg mind megkapják az oltást. Tehát a legveszélyeztetettebbek védettek lesznek, legalábbis, akik regisztráltak oltásra.

Több a házasságkötés, több gyerek születik

A mostani népességi adatok azért érdekesek, mert 2010-ben kezdtük el a kormányzást, ezért össze tudjuk hasonlítani az elmúlt 10 év adatait az azt megelőző 10 évvel. Ezek alapján komoly eredményeket ért el Magyarország az önbecsülés terén. Több a házasság, többen alapítanak családot és többen vállalják a nem kívánt gyerekeket is – fogalmazott.

Konzultáció

Indítunk egy nemzeti konzultációt február közepén. Az első hullám után már volt erre példa, akkor az emberek kinyilvánították a véleményüket. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak, amiket kibírnak az embereket, vannak, amiket nem. Kibírják, ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása. Ezért ezeket nem zártuk be.

Itt az ideje a gazdaság újraindításának

Most, amikor nyitni kell, február közepe és március eleje környékén feltehetjük azokat az ezzel kapcsolatos izgalmas kérdéseket, amelyekre a vakcinabeszerzések nélkül eddig nem volt lehetőség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

metropol.hu

A Házasság első látásra sztárja vallomást tett

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban