Létrehozva: 2022.01.28.

Orbán Viktor: Ha nem lenne rezsicsökkentés, a magyarországi családok sokkal többet fizetnének az áramért és a gázért

Hazánk miniszterelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a kormány legfrissebb döntéseiről és a koronavírus-helyzetről.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, több esetben túl messzire ment a baloldal a járványkezelés bírálatában. Persze lehet mindent jobban csinálni, de ha túl messzire megy valaki, akkor félreérti a helyzetét – tette hozzá. A kormányfő szerint a pártoknak tudniuk kell, hogy az egészet szolgálják. Orbán elmondta, amikor úgy támadják a járványkezelést, hogy lebeszélik az embereket arról, hogy ők is a védekezés részesei legyenek, akkor az egész ellen tesznek.

Fotó: Facebook

„Egy bizonyos határon nem lehet túlmenni.”

„Az Operatív Törzs lassan kétéves lesz, és nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a megmentsék az emberéleteket, és nem érdemlik meg ezeket a támadásokat.” Orbán Viktor úgy látja, a vírus elleni védekezés kérdését ki kellene vonni a választási kampányból.

Nekünk több lábon kell állnunk

Orbán Viktor arról is beszélt, a vakcinát gyárakban gyártják, és a gyáraknak tulajdonosai vannak, akik profitot szeretnének elérni. A gyógyszergyárak nagyon fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat ilyen gyáraknak – tette hozzá. „Vakcina beszerzés szempontjából nem állhatunk egy lábon. Nekünk több lábon kell állnunk.”

Minden kormányzati döntést a magyar emberek biztonsága vezeti – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, mindig kell tartalék vakcinából, de ráhagyással dolgoznak, és a készletek egy része elveszíti a szavatosságát. Éppen ezért egy részét odaadják azon országoknak, akiknek szüksége van rá, és nem semmisítik meg – tette hozzá.

Vannak rendkívüli helyzetek

Orbán Viktor az élelmiszerárstopról azt mondta, normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árakba. „Vannak rendkívüli helyzetek, és akkor a kormány nem mondhatja, hogy a gazdasági szereplők majd megoldják a helyzetet.” A kormányfő szerint a világgazdaság belépett a magas inflációs korszakba, és ekkor a kormány nem várhatja a piaci szereplőktől az árak kiegyenlítését. Amíg nem kerülnek vissza a dolgok a megfelelő kerékvágásba, addig azonban élni kell – tette hozzá. „Mindnyájunknak be kell menni a boltba, és ki kell fizetni a termékeket, és jobb a korábbi alacsonyabb áron fizetni.”

Brüsszel elhibázott politikája megbukott

Ezen a szinten nem lehet komolyan beszélni – mondta a kormányfő arról, hogy egyes ellenzéki szereplők szerint ő tehet az inflációról. Orbán úgy látja, az energiaárak növekedése miatt ugrottak meg az árak. Az energiaárak esetében Brüsszel politikája megbukott, mert a klímavédelem szempontjából magas árakat akar – tette hozzá. Ennek az eredménye lett a magas infláció. Zsákutcába jutott ez a politika. „A szociális szempontnak érvényesülnie kell az energiaárakban is.” Brüsszel további áremelést szeretne, és az autókat, a házakat is meg akarják adóztatni. A családokat meg kell védeni az elszabaduló árakkal szemben, így Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést – mondta a kormányfő. Pont a rezsicsökkentés terén lehetne egyezség a politikában. Akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani. A nagy szennyezőknek kell fizetniük, és nem az embereknek – tette hozzá. „Ha nem lenne rezsicsökkentés, a magyarországi családok sokkal többet fizetnének az áramért és a gázért”

Minden eleme meg fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek

Orbán Viktor közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon, így lett egy stabil politikai rendszer, és egy gazdasági rendszert, ami a számok alapján működik. Kiépült egy új adó- és bérrendszer. Kiépült a családtámogatási rendszer, de persze van még munka. „Új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet.” Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni – tette hozzá. Minden eleme meg fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek, ha bizalmat kapunk – mondta.

2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített

A fő cél, hogy a gyermekvállalás ne teremtsen nehezebb helyzetet egy adott család esetében, sőt anyagi előny legyen azokkal szemben, akik nem vállalnak gyermeket – mondta Orbán Viktor. Mindennek a legvégén az szerepel, hogyha nincs gyerek, akkor nincs jövő – tette hozzá. „Az utóbbi kijelentés pedig már az 1998-as kormányprogramban is szerepelt.” 2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített, miközben sokakat meggyötört a járvány – mondta a kormányfő. 6 százalék feletti növekedés volt. Orbán Viktor elmondta, hogy mindig is vissza akarták adni a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat. Ugyanígy gondolkoztunk a személyi-jövedelemadó visszaadásáról, és a családok segítéséről – tette hozzá.

Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben

A közelgő oroszországi találkozója kapcsán elmondta a kormányfő, hogy minket nem lehet sehová sem odarendelni, mi mindig a nemzeti érdeket tartjuk a legfontosabbnak a külpolitikában is. „Szeretném növelni a magyar-orosz gázmegállapodásban szereplő gázmennyiséget az ország biztonsága érdekében.” Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben – tette hozzá. „Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába.”
(via Origo)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast