INSIDER

Itt vannak a számok: ilyen szinten támogatják a kormányellenesek Orbán javaslatait

A miniszterelnök június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján több fontos gazdaságpolitikai intézkedést is bejelentett. Ezek kapcsán készült reprezentatív felmérés.
  • Szerző: ripost

A teljes népesség 80-90 százaléka, ugyanakkor a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket. Ez derült ki a Real-PR 93 múlt héten elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

orbán viktor

A teljes népesség 80-90%-a támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket
Fotó: mti

A miniszterelnök a június 9-i konferencián több olyan gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel a kormány Magyarország újraindulását kívánja elősegíteni a járvány után.

Noha a mindenkori kormányoknak eredményfelelőssége van, a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzeléseknél úgy tűnik, hogy az utóbbi is biztosított, hiszen ritka, hogy bármilyen kérdésben ilyen széleskörű egyetértés legyen a magyar társadalomban – írja a Figyelő.

Jól példázza mindezt, hogy a minimálbér közel húsz százalékos emelésének javaslatával a megkérdezettek kilencven százaléka egyetértett.

Külön siker, hogy a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka – a kormánypártiaknak pedig a 93 százaléka – is inkább jó döntésnek nevezte a „kétszázezres minimálbért”.

A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt rossz döntésnek.

A védekezésben résztvevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság kérdésében ugyancsak teljes egyetértés mutatkozott, az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb megosztottságot a családi adóvisszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki, ám itt is ötből négyen egyetértenek a tervezettel.

A kormánnyal szimpatizálóknál ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencven százalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk – a megkérdezettek 68%-a – sorakozott fel a döntés mögé.

ál nem magasabb kamatozású hitelekre, a kisvállalkozások számára – húzta alá.

Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László kamarai elnök előadása után szólalt fel szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő több ponton reagált az MNB elnökének javaslataira, és szinte minden tekintetben ellent mondott neki. Egyúttal Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022 január-februárjában a gyermeket nevelő szülőknek visszaadná a kormány a 2021-es év után befizetett személyi jövedelemadó összegét, ha a GDP-növekedés 2021-ben egy bizonyos szint felett lesz.

Reagált Matolcsy György szavaira a kormányfő

Világgazdaság Magyarország Újraindul című konferenciáján a kormányfő beszédét azzal kezdte, hogy most inkább hálásnak érzi a helyzetet, hogy utolsóként szól. Úgy illendő, hogy az előttem szólok felvetéseire reagáljak – kezdte.

A magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben, erre bizonyíték az előző három előadás. Gondolattermelésben jól állunk, innovatív gondolatok termelésében is, ez pedig az én helyzetemet erősíteni – fogalmazott visszautalva a korábbi előadásokra.

A legfontosabb kérdés, mekkora lesz a GDP-növekedés és mikor térünk vissza. Riasztóan magas számok hangzottak el – vélekedett. 6%-os számokat is hallani – idézte fel azt, hogy a jegybank már ekkora növekedési számot jelez előre.

Ígérjenek inkább olyat, amit már láttam – idézett egy Rejtő regényből a miniszterelnök.

Osztja a jegybankelnök véleményét, hogy el kell kerülni a post covid szindrómát. Egyetért a teljes foglalkoztatással, a moratórium ügyével foglalkozni kell.

A moratóriumot meghosszabbítottuk szeptemberig annak érdekében, hogy megállapodjunk az érdekeltekkel

- emelte ki.

Az óvatos duhajok közé tartozom – szögezte le, amivel inkább Varga Mihállyal ért egyet. Ha nem figyelünk oda, akkor átesünk a ló másik oldalára.

Ha jól értem, akkor a jegybankelnök úr nincs kibékülve a mi forgatókönyvünkkel

- idézte fel, hogy Matolcsy György nagyobb hiánycsökkentést szeretne látni. Szerinte a jegybankelnök azt mondta, hogy arra költsünk pénzt, hogy gyorsabb legyen a hiánylefaragás.

Nem látom elérhetőnek a 3%-os hiányt jövőre, ez olyan megrázkódtatást jelentene a magyar háztartások számára, amit nehezen élnének túl.

Én az 5,9%-os hiánnyal kalkulálok 2022-re – húzta alá, üzenve ezzel a jegybankelnöknek.

Szerintem olyan helyzetben, amikor elfogadjuk, hogy a jegybank kivezeti a hiteleszközét (az NHP-t – a szerk.), akkor a költségvetésnek forrásokat kell biztosítani olcsó, támogatott, 0,5%-n

Egy kieső NHP-t a KAVOSZ Széchenyi Kártya rendszere tudja majd pótolni.

Jelentős forrásokat ajánl a kormány ennek érdekében a kamara számára, hogy a megváltozott környezetben a kisvállalkozások a korábbinál is olcsóbb hitelhez jussanak – jelezte Orbán Viktor.

Előrevetítette: ennek a forrásnak nem lenne felső határa.

A minimálbéres kamarai felvetésre is reagált. Ha a garantált bérminimum is rajta lenne a nemzetközi összehasonlításokban, akkor Magyarország jobban állna.

A 200 ezer forintos minimálbér van a miniszterelnök szeme előtt egyébként.

De ha rázúdítjuk ezt az összeget a magyar kis és közepes vállalkozásokra, akkor tönkre mennek – vetítette előre.

Ha magasabb minimálbért akarunk, 200 ezres cél van előttem egy vagy két lépésben, akkor ehhez a kkv-knak segítséget kell adnunk. Ez egyetlen formában lehet, az őket terhelő adóterhek csökkentésével – jelezte a miniszterelnök.

Arra is kitért, hogy a magyar egészségügy csúcsteljesítményt nyújtott. Az orvosok és ápolók tudásának köszönhető ez és az egészségügy megszervezésének, ebben több európai országot is megelőzünk – mondta. Azt is felidézte, hogy minden társadalmi szereplő helyt állt.

Nem csődölt be senki a járvány nyomán – vélekedett a miniszterelnök, itt utalt az egészségügyre, az oktatásra, a családokra. A vállalkozások is helyt álltak. A foglalkoztatási számok azt mutatják: a magyarok akarnak dolgozni és a cégek akarnak munkát adni – folytatta.

Egy olyan közösség a mienk, amelyik baj idején minden porcikájával képes helyt állni és bizonyítani – vélekedett a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy a mostani helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni.

Ehhez képest az előadása legvégén bejelentett egy 550-580 milliárd forintos adóbevétel-kiengedést a kormányfő.

Új operatív törzsek jönnek

Megint kellenek az operatív törzsek, mert válság idején nem normativitás van, hanem célzottság, célra tartott döntéshozatal van ilyenkor és a célzottságot az operatív törzs testesíti meg – fogalmazott.

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter külgazdasági miniszter fogja vezetni, míg a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzset operatív törzset Novák Katalin tárca nélküli miniszter – ismertette.

Ezt a munkát támasztja alá a 2021-es és a 2022-es költségvetés – mondta.

Nem hagyta szó nélkül a globális minimumadó elképzelését sem, melynek elfogadása a múlt hétvégén elkezdődött. „Készülni kell B és C forgatókönyvvel is, ha végül mégis megvalósul a globális minimumadó” – jelezte. De ez mire megvalósul szerinte addig akár több választást is megnyerhetnek a kormánypártok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?