Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.10.27.

Orbán Viktor ennek az államférfinek a szobrát avatta fel a Szabadság téren – fotó

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán mondott beszédet.

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán.

Fotó: MTI

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak – mondta a kormányfő.

Felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

Ma pedig „egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt„ - mondta Orbán Viktor. Majd utalva arra, hogy néhány éve már Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének is áll szobra a Szabadság téren, úgy fogalmazott: „itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen”.

Részlet David B. Cornstein nagykövet beszédéből:

Bush elnök egyszer azt mondta: “Világunkban a szabadság a horgony, amely szilárdan megtart minket a változások idején, a remény jelképeként az egész világ számára.” Amikor a bizonytalanság hullámai csapkodnak körülöttünk – gazdasági válságok, Kelet felől induló fenyegetések, ez a rettenetes világjárvány – , ma és minden nap kötelezzük el magunkat a mellett, hogy közös szabadságszeretetünk a legjobb remény, az egyetlen remény arra, hogy lebírjuk a szabadságunk és egységünk aláásására törő erőket.

Így, miközben ez a szobor George H. W. Bush elnök előtt hajt fejet, én kétoldalú kapcsolataink és a jövőbe vetett optimizmusunk jelképének is látom. Bush elnöknek joggal jár az elismerés a hidegháború befejezéséhez történt hozzájárulásáért és a demokratikus intézmények támogatásáért. De csak az ő tettei nem hozták volna létre azt a változást, amelyet ma látunk. A magyar nép választotta azt, hogy a szabadság útjára lép, és ma, helyesen, azt ünnepeljük, milyen messzire jutott harminc év alatt ezen az úton. A szabadság ezen kapcsolatai – szövetségesi kötelékeink – mindkét ország javát, és még annál is többet szolgálnak. Így tehát ez a szobor azt is jelzi, hogy kemény munkával és együttműködéssel tovább tudunk haladni és tovább kell haladtunk ezen az úton. Habár a hét végén befejezem nagyköveti munkámat itt, azzal a szilárd meggyőződéssel távozom, hogy közös jövőnk fényes és nem ismer korlátokat. Közös céljaink és közös értékeink továbbra is összekötnek majd minket, amint harminc évvel ezelőtt összekötötték Bush elnököt Magyarország népével.

A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során – elnökként és alelnökként – a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett. A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatásnak, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek. 2020. október 23-án a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – “gonosz birodalmának” felszámolásáért. A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket. Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen