INSIDER

Orbán Viktor: Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól

A Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Emlékeztetett: a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart Belgrádban / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A különleges felhatalmazás visszaadása után „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért„ – tette hozzá Orbán Viktor.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök azt is mondta, hogy az uniós vitákból Magyarország erkölcsileg és lelkileg megerősödve fog kikerülni a következő hetekben.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi együttműködést kérdésre válaszolva úgy kommentálta: „Nyugaton akadozott, a keleti működött, a közép-európai pedig megerősített bennünket”.

Az EU-ról úgy fogalmazott: reméli, a második csatában, a gazdaság újraindításában jobb lesz a teljesítménye, mint a járványválság kezelésében.

 

Belgrádi munkalátogatásáról a kormányfő azt mondta, azért utazott a szerb fővárosba, hogy „biztassuk egymást”. Ugyanis mind Magyarország, mind Szerbia megnyerte az első csatát: mindkét országban sikerült megfékezni a koronavírus-járványt. Most egy második csata kezdődik, ez a gazdaság újraindítása, és ebben kell egymást bátorítani – hangsúlyozta.

 

A magyar-szerb kapcsolatokról szólva jelezte, hogy a két ország kereskedelmi forgalma tavaly rekordot döntött, és a teherforgalom, valamint a határ menti ingázás jelenleg is zajlik Magyarország és Szerbia között.

Támogatásáról biztosította a magyarországi szerb beruházásokat is, a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal építéséről pedig úgy nyilatkozott, hogy az is gyorsuló fázisba lépett. „Mindenki láthatta, hogy a kínai áruk eljuttatása Európába a jövő egyik kulcskérdése, és a vasútvonal ennek a felgyorsítását segíti majd elő” – mondta.

Hozzáfűzte, közös gázvezeték-építés is várható, és előállhat az a helyzet, hogy Magyarország Szerbia területéről is kaphat gázt, ami eddig csak fordítva működött.

Orbán Viktor megerősítette: Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és azt várja a brüsszeli intézményektől, hogy nyissák meg azokat a tárgyalási fejezeteket, amelyekre Szerbia készen áll.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, Európában Szerbiával újra számolni kell, „Szerbia visszanyerte a tekintélyét, és visszatértek az európai politikába„. Ezt üdvözölte, mert egy megerősödő Szerbia közreműködhet a Balkán stabilitásában. ”Ma az EU-nak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az EU-ra” – emelte ki, egyenlő elbánást kérve Belgrádnak.

 

És ezeket olvastad már?