INSIDER

Orbán Viktor: Mi vagyunk Európa jövője

Orbán Viktor szerint az Európai Unió bajban van és meg kell nekik mutatni a helyes utat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

30 évvel ezelőtt az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy június 19-én elhagyta az ország területét. Ettől a naptól váltunk ténylegesen független országgá.

A magyar függetlenség napja alkalmából tartott konferencián beszédet mondott Orbán Viktor.

„Ez az a nap, amikor Magyarország először megszólalt az Európai Unió jövőjéről szóló vitában. Ha nincs rend a szavainkban, nincs rend a gondolatainkban sem” – kezdte beszédét Orbán Viktor, majd hozzáfűzte:

Európa egy kulturális képződmény, amely lemásolhatatlan és lélegzetelállító.

Orbán Viktor elmondta, hogy Európa életében jobb és rosszabb korszakok váltották egymást, de Európa örök. Az EU egy politikai képződmény, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédjék országaik gazdasági és katonai érdekeit – tette hozzá.

„Azért hozták létre, hogy válaszoljanak arra a politikai tényre, hogy Európa egyik felét az amerikaiak, a másikat a szovjetek foglalták el. Azért hozták létre, hogy ne vesszen el a remény, hogy Európa sorsáról egyszer újra az európai népek dönthessenek”.

A kormányfő ismertette azt a felmérést, mely szerint csak a németek 45 százaléka mondta azt, hogy szabadon elmondhatja a véleményét. A nemzet és a család egyszerre áll támadás alatt – tette hozzá.

Mi történt az Európai Unióval?

Orbán Viktor azt kérdezte, mi történt mi Európai Unióval? 2008-ban még 25 százalékát szolgáltatta a világ GDP-jének, míg 2019-ben már csak 18 százalékát. A világ legnagyobb ötven cége közül 2001-ben még 14 volt európai, míg ma csak 7. Az elmúlt 25 évben húsz olyan cég alakult, amelynek értéke 100 milliárd dollár volt, de ebben egyetlen európai sincs – mondta a kormányfő. A világ 10 legnagyobb katonai kiadással rendelkező ország között csak két európai van – mondta.

„Az unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni” - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy konvergencia helyett divergencia van az unióban. Csak Németország és Hollandia nyer az euróval, míg a többiek vesztenek – tette hozzá.

30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük – mondta a kormányfő. A miniszterelnök felidézte, hogy a közép-európai népek felsorakoztak a lengyelek mellé, és megnyerték a hidegháború utolsó szakaszát, a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk.

„A szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket”.

„Megdöntöttük, ledöntöttük, kiszorítottuk és megvívtuk. Ma is azok vagyunk, akik mindig is voltunk: Európa utolsó szabadságharcosai” – hangsúlyozta.

Úgy folytatta, tudjuk, hogy az Európai Unió most bajban van. Magától nem tud megjavulni.

„Nekünk kell megjavítani és átalakítani az uniót, és visszavezetni a helyes útra” – véli, majd hozzátette, ma olyan Európát építenek Brüsszelben, amelyre senki sem adott felhatalmazást, nincs európai démosz.

„A brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet el a demokrácia hiányához” – mondta a kormányfő.

„Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk. Mi nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel, akik a demokrácia ellenfelei”.

Brüsszelt azok irányítják, akik szerint az integráció öncél. Az EU jogrendszerei ezt a törekvést nem akadályozzák, hanem elősegítik. Politikai ellenfeleink ezért támadják a családokat, a nemzetet, a kereszténységet és a zsidó felekezetet.

MTI/Máthé Zoltán

Kiszervezés Soros szervezeteinek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Brüsszel kiszervezte a hatalmát a Soros-féle NGO-knak, és az amerikai demokratáknak. Politikai testületté alakult az Európai Bizottság, és ez később jogállami jelentéseket készített.

Az utóbbit kiszervezték a tagállamokban működő NGO-knak, és ezek tipikusan Soros György hálózatához tartoznak. Az ő adatszolgáltatásuk alapján minősítik a demokratikusan megválasztott tagállami kormányokat, és büntetik azokat, akik nem tetszenek nekik.

Közös gazdasági siker nélkül az EU szét fog esni – mondta Orbán Viktor. Csak olyan politikát lehet támogatni, ami közös gazdasági sikert alapoz meg. Brüsszel ehelyett visszaél a hatalmával, és szétveri magát. A következő időszak a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell sikeresnek lenni. Csak a demokrácia helyreállítása révén lehet sikeres az EU. A tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával egy új szervezet kell – mondta.

Szerbiát fel kell venni az unióba

Az Európai Parlamentbe csak a nemzeti parlamentek küldhessenek képviselőt, és nem sértheti a nemzeti parlamentek. Szerbiát fel kell venni az unióba – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy kaptunk egy lehetőségét, hogy megállítsuk Brüsszel elmoszkvásodását. Mi tudjuk, milyen veszély fenyeget.

„Mi kiharcoltuk a szabadságot, nyugati barátaink megörökölték. Lássuk be, az idők megváltoztak. 30 éve azt hittük, Európa a jövőnk. Ma már látjuk, mi vagyunk Európa jövője”.

A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.

Úgy vélte, Európa egy kulturális képződmény, amely fantasztikus, lenyűgöző, lélegzetelállító és lemásolhatatlan, az európai kultúrát próbálják sok helyen meghonosítani, de nem érhetnek fel az eredetihez. Európa életében jobb és rosszabb korszakok váltogatták egymást, de Európa örök – mondta.

Emlékeztetett: az Európai Unió viszont egy ember alkotta politikai képződmény, amelyet azért hoztak létre országok, hogy megvédjék a gazdasági és katonai érdekeiket, hogy válaszoljanak arra a politikai tényre, hogy a második világháború után Európa egyik felét az amerikaiak, a másikat pedig a szovjetek foglalták el. Az uniót azért alkották meg, hogy ne vesszen el a remény, hogy egyszer Európa sorsáról ismét az európaiak dönthetnek majd – idézte fel.

Megjegyezte: Václav Klaus szerint azonban ma az ember, a család és a nemzet egyszerre áll támadás alatt, veszélyeztetve Európa jövőjét, az Európai Bizottság egyik alelnöke szerint pedig Magyarország beteg demokrácia.

Csökkenő gazdasági erő

A kormányfő gazdasági adatokat sorolva beszélt az EU csökkenő gazdasági erejéről. Az EU 2008-ban a világ GDP-jének 25 százalékát adta, 2019-ben 18 százalékát, 2008-ban a világ összes ipari hozzáadott értékének 22 százalékát adta, 2019-ben a 15 százalékát – közölte. Hozzátette: a világ 50 legnagyobb cége között 14 európai volt 2001-ben, ma csak hét.

Kitért: a világ tíz legnagyobb pénzügyi központja között nincs európai uniós helyszín. Az EU 30 éve még hétszer annyi szabadalmi bejelentést tett, mint Kína, ma Kína tizennégyszer annyit, mint az EU – mondta.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt 30 évben az Egyesült Államok több mint 30 százalékkal növelte a katonai kiadásait, Kína a kilencszeresére emelte, azonban az EU ott áll, ahol 30 éve.

Közölte: az EU polgárainak csak negyede gondolja, hogy a következő nemzedék jobban fog élni, mint a jelenlegi.

„30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük”

Orbán Viktor kiemelte: ma van a magyar szabadság napja, harminc éve, hogy a hidegháborút megnyertük, és bebizonyosodott: a szocialista tábort összetartó egyetlen eszközt, a hadsereget és az erőszakot már nincs erejük bevetni a szovjeteknek. A közép-európai népek megnyerték a hidegháború utolsó csatáját – tette hozzá.

Hangsúlyozta: akkor „a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk, a kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük, a berlini fal nem leomlott, hanem ledöntöttük, a szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket”.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „ma is ugyanazok vagyunk, akik voltunk, Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai”,

és Európa története nem megváltozott, hanem mi változtattuk meg.

Orbán Viktor szerint

most sem magától javul meg, alakul át Európa, hanem nekünk kell megjavítani, átalakítani és visszavezetni a helyes, egykor sikeres ösvényre.

Az Európai Uniónak ma újra a „magunkfajta szabadságharcosokra” van szüksége – jelentette ki.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?