INSIDER

Orbán Viktor: a megbetegedések számát csökkentenünk kell

Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor orvosaink, ápolóink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel.
címkék:
 • Szerző: RIPOST

Szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán, hozzátéve: bevezetésük az Országgyűlés keddi szavazatától függ. Mint elmondta, a járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolcmillióan betegedtek meg. A tapasztalatok szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: facebook

A kórházakat felszerelték, és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések. Az orvosok és az ápolók is emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra.

„Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért ezt a terhet, vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Az Országgyűlés holnap 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, az operatív törzs ezért a helyzetet áttekintette és már javaslatokat is tett. Ha az Országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől az ausztriaihoz hasonló intézkedéseket vezetnek be, egyelőre 30 napra.

Ezek a következők:

 1. Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. 8 órára mindenkinek haza kell érnie, felmentés csak a munkába és a munkából haza járás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.
 2. Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak.
 3. Csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.
 4. Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
 5. A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
 6. Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
 7. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – zárva kell tartani.
 8. A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is, be kell zárni. Középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és a 14 év alattiak számára az általános iskolák nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt 50-60 százalékos biztonságot ad.
 9. A kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.
 10. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

„Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van – mondta Orbán Viktor. „Addig kell kibírni. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog” – zárta videótájékoztatóját a miniszterelnök.

címkék:
És ezeket olvastad már?