Létrehozva: 2021.06.11.

Orbán Viktor: A járványok és a népvándorlások korát éljük

„Keményíteni szeretném a magyar migrációs álláspontot” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban közölte, két évig – amíg a kontinens teljesen túl nem lesz a járványon – mindenfajta migrációt betiltana. A kérdés szerepelni fog a hamarosan induló nemzeti konzultációban is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában elmondta, hogy számára a legfontosabb kérdés, hogy egyetért-e az ország abban, hogy a pandémia után egy megváltozott világ jön, mert ha ez így van, akkor nem ugyanúgy kell a dolgainkat csinálni, mint korábban, és alkalmazkodnunk kell az új környezethez. A miniszterelnök szerint nagy változások jönnek, várható, hogy lesznek még további járványok. Úgy fogalmazott, hogy a „járványok és a népvándorlások korát éljük, és ezekre a kihívásokra kell felkészülni”.

A kötelező kvótát érintő kérdésre elmondta, hogy „migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtaján, a szárazföldi és a tengeri útvonalat lezáró ajtókon”

- mondta a kormányfő. Tavaly az illegális határátlépési kísérletek száma a déli határon 10 ezer volt, ez idén 38 ezerre nőtt.

Orbán Viktor szerint a migrációs nyomás növekszik Európában (Fotó: Facebook)

A migrációs nyomás növekszik Európában – mondta. Magyarország álláspontja világos, sőt, keményíteni szeretném a magyar álláspontot a migráció kérdésében. A kormányfő elmondta, hogy a nemzeti konzultációban szerepelni fog, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjünk meg.

Csak rossz migráció van

Ma még nem a migráció a fő téma, de a migráció kérdéséről továbbra is folyik vita, ami összekapcsolódik a jó emberséggel, tehát kőszívűek vagyunk-e, ha nem engedjük be őket az országunkba? A magyar kormány felfogása szerint nincs jó migráció, csak rossz migráció van. Az ember megszületik valahova, és ha ott, ahova született, nem tud boldogulni, akkor felkerekedik és máshova vonul, esetleg bizonyos okokból menekülni kényszerül. A magyar álláspont az, hogy a bevándorlás támogatása helyett segítse mindenki boldogulását ott, ahova született – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette,

„természetesen előfordulhat olyan, hogy egy háború vagy egyéb válsághelyzet miatt ezeknek az embereknek el kell hagyniuk otthonukat, de ebben az esetben az átmeneti segítségnyújtásra kell törekedni.”

A migrációs politikának nem a migránsok befogadására kell összpontosítania, hanem átmeneti segítséget nyújtani a bajba kerülteknek. Ezért mondja a magyar kormány, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni. Ebben teljesít most rosszul az Európai Unió – fogalmazott a kormányfő.

Nemzeti konzultációt indítunk a gazdaság újraindításáról

A kormányfő úgy fogalmazott, felmerül a kérdés, mi legyen azzal a pénzzel, amit a gazdaság az ország normális működéséhez szükséges összegen felül képes előteremteni. Álláspontja szerint a legegyszerűbb visszaadni azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen a családosoknak, akik a válság során a legnagyobb terhet viselték.

Akinek van gyermeke, hadd kapja vissza azt a pénzt, amiért megdolgozott, és adóként befizetett az átlagjövedelem mértékéig – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ez egy igazságos és újszerű gondolat, amelyet konzultációra bocsátanak, mert jó, ha sikerül elnyerni hozzá az emberek egyértelmű támogatását – mondta.

Megjegyezte: a nyugdíjprémium arról szól, hogy ha a gazdaság nő, a nyugdíjasok ne maradjanak ki ennek kedvező hatásából, és ha az újraindítás sikeres lesz, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz.

A járványok és a népvándorlások korát éljük

Orbán Viktor elmondta: nagy változások lesznek a járvány után, nem ugyanúgy áll helyre a gazdaság. Hangsúlyozta: a járványok és népvándorlások korát éljük, az ebből fakadó kihívásra kell felkészülni, ezért járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések lesznek a konzultációban.

Úgy fogalmazott, „migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján”, a szárazföldi és a tengeri útvonalat lezáró ajtókon. Tavaly ilyenkor az illegális határátlépési kísérletek száma 10 ezer volt, idén eddig azonban 38 ezer, tehát a migrációs nyomás nő – mondta. Hozzátette: a járvány kérdése elmegy, és visszakerül a migráció az európai politika középpontjába.

A miniszterelnök úgy folytatta: keményíteni szeretné a magyar álláspontot. Magyarországnak világos elutasító álláspontja van, de most nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt különösen fontos, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjenek – mondta. Megjegyezte: ez is szerepel a nemzeti konzultációban.

Közölte: a magyar kormány szerint a migráció eleve rossz dolog, mert mindig arról szól, hogy az ember megszületik valahova és ott nem tud boldogulni, ezért elmegy onnan. Az lenne a jó, ha mindenki ott tudna boldogulni, ahol megszületett, ezért abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen emberhez méltó életet, ahol született – fejtette ki.

Úgy látja, van, amikor el kell menekülniük az embereknek, de a cél akkor is az, hogy átmeneti segítséget adjanak nekik és emberhez méltó körülményeket hozzanak létre ott, ahol születtek. Ebben gyenge Európa, nem fordít eleget az újjáépítésre – értékelt.

A járvány után egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk

Orbán Viktor szerint fontos a szolidaritás az emberek között, és sok történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást, elszigetelődést eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, ami arról szól, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani – mondta. Hozzátette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ragyogó javaslatokat dolgozott ki.

A kormányfő arra kérte az embereket, hogy vegyék fel a második oltást. Aki nem így tesz, azt törlik a védettségi listáról. Azt is kérte, hogy az érintettek éljenek a 10 nap rendkívüli szabadsággal.

Kifejtette: ha egy biztonságosabb, kevésbé törékeny gazdaságot akarunk látni, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük. Mindig a legkevesebbet keresők vannak a legbizonytalanabb helyzetben, ezért a minimálbért meg kell emelni. De ez nem csak akarat kérdése, meg kell találni az összhangot a minimálbér-emelés és a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) versenyképességének megőrzése között – mondta.

Közölte: meg kell állapodni a kkv-kkal, hogy ezt ki tudják-e gazdálkodni, milyen segítség kell nekik. Azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a 200 ezer forintos határ, a garantált bérminimum pedig még ennél is magasabb lesz, és mindez felfelé nyomja a béreket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A futball Eb-vel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette: ez egy összeurópai, nagyszerű játék, és óriási teljesítmény, hogy Magyarország is ott lehet. A bajnokságot fenyegette a járvány és fenyegeti az „ideológiai zűrzavar”, amely az egykori rabszolgatartó országok lelki örökségének eredménye – mondta.

Közölte: a futball a sportról szól, és az oda nem tartozó dolgokat nem lehetne a pályára engedni. Magyarország nem volt rabszolgatartó, neki ezzel nem volt problémája, és itt a térdepelés mást jelent – mondta. Hozzáfűzte: a magyarok nem azt várják, hogy egy játékos megadja magát, hanem azt, hogy menjen ki és harcoljon, és ha kell, állva haljon meg; ezért képviseli ő a nemzetet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár