INSIDER

Orbán Viktor: 6 hónappal meghosszabbította a kormány a hitelmoratóriumot – videó

A gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után ismertette Orbán Viktor a döntéseket.
címkék:
 • Szerző: Ripost

A hétvégén ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs. Az ülés fő témája a hiteltörlesztési moratórium esetleges meghosszabbítása volt.

A tárgyalás után Orbán Viktor videóban jelentette be, milyen döntések születtek.

„A kormány döntése, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni, ezért ma a hitelmoratórium kérdésével foglalkoztunk” – kezdte Orbán Viktor, majd hozzátette, javaslatokat kapott az operatív törzstől, a döntéseket a kormány pedig el is fogja fogadni.

A hitelmoratórium eddig 1 millió 600 ezer családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig 2 ezer milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál.

„Meghosszabbítjuk a háztartások számára nyújtott hitelmoratóriumot néhány társadalmi csoport esetében január elsejétől további 6 hónapra. Meghosszabbítjuk a gyermeket nevelő családoknál, akárhány gyereket is nevelnek, a nyugdíjasok esetében, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál” – jelentette be.

Ezeknél a csoportoknál a moratórium automatikusan meghosszabbodik. Ha a moratórium ellenére fizetni szeretnének, akkor azonban fel kell keresniük a bankjukat.

A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, hogy a moratóriumot meg akarják hosszabbítani, és ha a bevételük több, mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget.

Hitelmoratórium. Döntések // Credit moratorium. Decisions

Hitelmoratórium. Döntések // Credit moratorium. Decisions

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 19., szombat

Emellett a kormány – a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslata alapján – hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre – tájékoztatott Orbán Viktor.

Hétfőtől több szabály is megváltozik

 • Maszkviselés szabálya: kiterjedtebben alkalmazzák, már nem csupán a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kell viselni. A zárt helyeken a személyzetnek és a vendégeknek is viselni kell, például a plázákban, a mozikban, a színházakban.
 • Mostantól csak maszkot szabad viselni, a sál és kendő használata már nem megengedett.
 • Az orrot és a szájat is el kell takarni a maszkkal.
 • A maszk hiányát szankcionálni fogják.
 • Higiénés szempontok: kerülni kell a zsúfolt helyeket; a kézmosásra továbbra is figyelni kell.
 • Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe!
 • Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák. 23 órától ezek bezárnak.
 • Fontos az idősek védelme, ezért a látogatási tilalmat továbbra is fenntartják.
 • Októbertől csak testhőmérséklet mérés után mehetnek iskolába vagy óvodába a gyerekek. Azoknál a gyerekeknél, akiket még a szüleik kísérnek, a hőmérőzésig elkísérhetik a gyerekeket a szülők és megvárhatják az eredményt.
 • Hasznos az influenza elleni védőoltás is. Október második felétől már rendelkezésre állnak az oltások. Mostantól mindenkinek ingyenes lesz az oltás.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, kontaktkutatás során, vagy ha valakinek tünete van, továbbra is ingyenes lesz a teszt, attól függetlenül, hogy hatósági árat határoztak meg. Azoknak, akik külföldről térnek haza vagy csak szeretnék tudni, voltak-e betegek, fizetniük kell a tesztért.

10 napra csökkent a hatósági karantén ideje, mely az új tapasztalatok alapján alakult így. Az átlagos lappangási idő ugyanis 5-6 nap, tehát 10 nap alatt kiderül, ha valaki valóban megfertőződött.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?