Létrehozva: 2020.11.26.

Orbán-Morawiecki: „Az országok egységét és szuverenitását is védjük”

Magyarország miniszterelnöke és a lengyel kormányfő november 26-án találkozót tartott, majd egy sajtótájékoztató keretei között számoltak be a megszületett egyezményről.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban tartott találkozott november 26-én.

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – mondta Orbán Viktor. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között – írja az Origo.

A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás, és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni – tette hozzá.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával – mondta a kormányfő. Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat – mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan.

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell – mondta a kormányfő.

Elsősorban a migráció-, a nemzeti szuverenitás- és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Tévednek, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani – mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell – tette hozzá.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.”

„Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja” – mondta Orbán Viktor.

A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar kormányfõ tárgyal a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell – tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre – mondta Morawiecki. Arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni – tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás.

Budapest, 2020. november 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Az országok egységét és szuverenitását is védjük.”

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet, hogy igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására – tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Már a nyolcadik vádlott is előzetes letartóztatásban van a moszkvai merénylet miatt + videó

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten