Létrehozva: 2021.06.11.

Befejezte munkáját az Operatív Törzs, a napi adatközlés is megváltozik

Megtartotta eheti második sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Itt a legfrissebb intézkedések.

Kiss Róbert közölte, hogy Magyarországra be lehet lépni védettségi igazolvánnyal, és elismert külföldi védettségi igazolással is. Jelenleg 16 országgal kötött kétoldalú megállapodást Magyarország.

Már falunapokat is lehet tartani maximum 1500 fő jelenlétével. A részvétel életkortól és oltási igazolványtól független. A falunapon is lehet zenés-táncos rendezvényt tartani. Különbség, hogy a zenés-táncos rendezvényeken védettségi igazolvánnyal lehetséges csak a részvétel.

Galgóczi Ágnes (Fotó: MTI)

A szót Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője vette át. Közölte a napi adatokat és az oltással kapcsolatos legfrissebb információkat.

Közölte, sikerült a járvány harmadik hullámát letörni, az véget ért, ám a vírus itt van közöttünk. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a brit vírusvariáns okozta a harmadik hullámot. Azért, hogy kivédjük az ősszel esetlegesen bekövetkező következő újabb hullámot, fontos az oltás és a higiénés szabályok betartása.

„Ősszel újabb fertőzések alakulhatnak ki, és annak érdekében, hogy ezt megelőzzük folytatni kell a védőoltási programot” – mondta Galgóczi Ágnes.

Elkezdődött a 12-15 évesek regisztrációja és oltása. A szülők regisztrálhatnak a gyermekek adataival. A regisztráció néhány napos átfutás után élessé válik, és ezt követően lehet időpontot foglalni . Ez a korosztály Pfizer-vakcinát kap.

Kiss Róbert utólag bejelentette, hogy ebben a formában véget ért az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatója. Továbbá csak hétköznap közölnek majd adatokat a járványról és az oltási helyzetről.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 42%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93%-uk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kormány felállítja az élet újraindításért és a gazdaság újraindításáért felelős Operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Elkezdődött a 12-15 évesek oltásának regisztrációja, a gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után, online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára – mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes hozzátette: a háziorvostól is kérhető az oltás, de ebben az esetben az orvosnak össze kell várnia annyi gyereket, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen.

Ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni – ajánlotta a szakember.

Galgóczi Ágnes az aktuális járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 199 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 806 790-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 442 beteget ápolnak a vírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 51-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Elmondta azt is, az oltási program folyamatosan zajlik, eddig az oltás első dózisát 5 324 996-an, míg a másodikat 4 157 681-en kapták meg. Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 115 ezer, és 93 százalékuk már megkapta a vakcinát, ezzel a magyar lakosság átoltottsága 54,5 százalékos, míg az európai uniós átlag 42 százalék.

Hozzátette: a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége országos átlagban eléri vagy megközelíti a tavaly nyári értéket, növekedést a mintákban sehol sem tapasztaltak.

Azt mondta, a járványügyi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, azonban a vírus „nem tűnt el”.

Ezzel kapcsolatban kitért arra: előfordulhat, hogy ősszel, télen – a légúti fertőzések szezonális időszakában – újra „fellobbanhat” a járvány, ezért fontos, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével. Regisztráció oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Galgóczi Ágnes beszámolt arról is, hogy levelet küldtek a háziorvosoknak, amiben arra kérték őket: nézzék át a praxisukhoz tartozók listáját, és beszéljenek azzal, aki regisztrált, de még nem vette fel az oltást, és azzal is, aki még nem regisztrált.

Továbbá kérik azokat is, akik még nem vették fel a második oltásukat, hogy tegyék ezt meg, hiszen csak a második dózis után alakul ki a teljes védettség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

mandiner.hu

Brüsszeli öngól! Nem tudom helyeselni, hogy félbeszakították Brüsszelben Orbán Viktorék rendezvényét

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Megdöbbentő, mit mondott a karambolozó autós a földön fekvő, sérült egri motorosnak

INSIDER

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

INSIDER

Fiatal csillagok százait nézheted meg, azt is eláruljuk, hogy mikor kell az égre tekintened

INSIDER

Újabb riasztást adtak ki: pokoli, ami perceken belül lecsap több vármegyére is