INSIDER

Müller Cecília: Ennyi időt tölt egy koronás beteg a kórházban

Az operatív törzs megtartotta szerdai sajtótájékoztatóját, melyen a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy folyamatosan zajlik az oltások beadása. Közel 1,4 millióan kaptak oltást, és ezzel a magyar lakosság 14 százaléka beoltott. Több mint 400 ezren a második oltást is megkapták. A múlt héten dupla sebességgel haladt az ország az unióhoz képest. Az EU egyik legsikeresebb oltási programja a magyar – mondta György István, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló vakcinák száma korlátozza az oltási programok gyorsítását. Az AstraZeneca harmadára csökkentette a szállítások mennyiségét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: M1

Az oltási rend a következő napokban

A következő napokban a 120 ezer Pfizer vakcinából 80 ezret biztosítanak az idősek oltására a kórházi oltópontokon, 22 ezer adag pedig a második körre megy. A Szputnyik vakcinából 130 ezret oltópontra szállítanak, további 20 ezret a rendvédelmi dolgozók kapják. 48 ezer AstraZeneca vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják – mondta György István.

Kevés a vakcina

A háziorvosok átlagosan 10 idős ember oltására elegendő AstraZeneca vakcinát kapnak. Mindezek mellett 70 ezer második körös oltást is beadnak. György István szólt arról is, hogy a baloldal továbbra is álhíreket terjeszt. Sajnos továbbra sincs elegendő oltás arra, hogy a szakrendelőket bevonják az oltások szervezésébe – tette hozzá. A baloldali polgármestereket arra kérte, hogy ne folytassanak zavarkeltést. Nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés – tette hozzá.

„Annyi vakcinát tudunk kiosztani, amennyi rendelkezésre áll” – mondta György István. „A baloldali polgármesterek ne botránypolitizálást folytassanak, hanem segítsék az oltások beadását!”

Kritikus a helyzet

„A járványügyi védekezés legkritikusabb heteit éljük” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Minden korábbi járványügyi adat megdőlt.

Elmondta, hogy mindennap fiatal áldozatai is vannak a járványnak, és nem csak a krónikus megbetegedésben szenvedőket érinti súlyosan a betegség.

A szennyvizek vizsgálata sem biztató: mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga, ahol pedig stagnál, ott magasan teszi. Ez arra figyelmeztet, hogy egy-két hétig még biztosan emelkedik a fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília.

45 év az átlagéletkor

Már egy hét alatt is nagyot lendült a fertőzött szám, 55 százalékkal nőtt. Az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 45 év – tette hozzá. Mint mondta: a 40-49 éves korosztályban a legmagasabb az érintettség, az összes új fertőzött 23 százalékát teszik ki.

Kórházban töltött idő

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a kórházi ápoltak mennyi időt töltenek az intézményekben: bár ez nagyon változó, átlagosan 2-3 hétről lehet beszélni.

A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani – mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: „nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van”.
Hozzátette, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.
Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre; hétfőn mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba – mondta.
Közölte: kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni.
Müller Cecília elmondta: hétfőn 143 halottja volt a járványnak.
Arra figyelmeztetett: a vírus brit mutánsa sokkal fertőzőképesebb, hamarabb súlyos állapotba kerülhetnek a betegek tőle, és a fiatalabbakat betegíti meg – elsősorban azért, mert az idősebbek egy részét már sikerült beoltani -, így mind több fiatal kerül intenzív osztályra.
A vírus mutánsai nagyobb erővel támadnak mint a korábbi változat, teljesen megváltoztatták a járvány görbét – jegyezte meg.
A szennyvíz vizsgálata azt mutatja, hogy a következő hetekben a járványadatok emelkedésére kell számítani. Nagyon nehéz hetek következnek, fontos, hogy mindenki felelősségteljesen betartsa az óvintézkedéseket – hangsúlyozta Müller Cecília.
Jelenleg 9844 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban, már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket is kell nyitni. 1067 beteg lélegeztető-gépen van, hétfőn 4926 új fertőzöttet találtak, ugyanakkor eddig már 1 millió 347 ezer ember megkapta az oltást. Minden az országba beérkező oltóanyagot felhasználnak – hangsúlyozta.
A héten várnak AstraZeneca oltóanyagot, de a cég már jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tud szállítani – tette hozzá.
A tisztifőorvos jelezte: nem lehet előre tudni, hogy a fertőzés kinél milyen állapotot idéz elő. Mivel a jelenlegi információk szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők kerülhetnek súlyos állapotba, ők, amint lehet, oltassák be magukat – kérte.
Jelenleg kórházakban és háziorvosoknál működnek oltópontok, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor bővül az oltópontok száma – tette hozzá.
A tisztifőorvos elmondta: nő az oltakozási hajlandóság, a KSH adatai szerint tavaly novemberben az emberek 15 százaléka adatta volna be az oltást, 2 hete 42,4 százalék, a legfrissebb adat szerint pedig már 46,4 százalék az arányuk. Az oltásra eddig 3 millióan regisztráltak, a 60 éven felülieknél ez a szám 1,6 millió.
Müller Cecília az AstraZenaca oltásával kapcsolatban közölte: az ENSZ egészségügyi szervezete és az európai gyógyszerügynökség egyaránt arra hívta fel a figyelmet: 17 millió beoltott között mindössze 15 trombózis és 22 tüdőembólia fordult elő. Ráadásul nem is bizonyított, hogy a vakcina okozta a vérrögképződést, amely ugyanakkor épp a koronavírus-fertőzésnek lehet az egyik mellékhatása. Maga a fertőzés tehát sokkal nagyobb kockázatot jelent mint az oltás mellékhatásai -emelte ki.
Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert akkor kerülheti el a kórházi, netán az intenzív kezelést, ha időben elkezdi a megfelelő gyógyszeres terápiát
Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a fertőzésen, annak a gyógyulása után 3 hónappal javasolt az oltás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?