INSIDER

Operatív törzs: kiderült, átterjedhet-e a vírus a kismamák magzatára

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat közölték.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos többek között arról beszélt, hogy továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk. 63 krónikus beteg halt meg, és a kórházi kezelést is sokkal többen veszik igénybe. Hozzátette, hogy az életkor szerinti megoszlás változott: a fiatalabbakról átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra, a középkorúakra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/kormany.hu

Az iskolákban folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás, ahol korábban volt koronavírusos beteg, ott a honvédség bevetési csoportja is dolgozik. Müller Cecília arra kért mindenkit, ha nem szükséges egy program, mondjunk le róla a kontaktusok csökkentése érdekében.

A járványügyi szabályok szigorításáról számolt be Kiss Róbert, rendőr alezredes. A beutazás miatt elrendelt karantén szabályait egyszerűsítette az Országgyűlés, a határátlépéskor a rendőrrel kell közölni a karantén helyszínét, és kötelezhető a digitális ellenőrző szoftver telepítésére. A karanténszabályokat megszegőkre 5000–150 000 forintos bírság szabható ki mostantól.

Fertőzött kismamák

Abban az esetben, ha egy kismama fertőzött, akkor mindenképpen tájékoztassák az őt gondozó orvost – kérte Müller Cecília. Az általános szabályok rájuk is vonatkoznak. Müller Cecília szerint úgy tűnik, hogy nem bántja a koronavírus a magzatot, és nem okoz fejlődési rendellenességet. A szoptatás időtartama alatt nem terjed anyatejjel a vírus, ám az édesanyának be kell tartania a higiénés szabályokat a légúti fertőzés elkerülése miatt, így javasolt a maszkviselés, és a sűrű kézfertőtlenítés.

Mind a koronavírusos esetszámot, mind az egymillió főre vetített halálozást tekintve Magyarország sokkal jobban áll, mint az uniós átlag a járvány eddigi időtartamát figyelembe véve.

Az Európai Unió hivatalos statisztikája szerint Magyarország kiemelkedően jól teljesít a koronavírus elleni védekezésben. Az esetszám fele, a halálozás a harmada az uniós átlagnak.

Míg Magyarországon egymillió lakosra vetítve 6512 pozitív eset volt, addig az Európai Unió átlaga 11 868 volt. A legrosszabbul Belgium teljesít, ahol egymillió lakosra több mint 27 ezer fertőzött jut.

Ha a halálozási számokat nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg egymillió főre vetítve.

A járvány teljes időtartama alatt 76 év az átlagéletkor a halálos áldozatok tekintetében. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a tavalyi azonos időszakban. Az európai országok halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlet halálozást Magyarországon.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?