INSIDER

Operatív törzs: két hét alatt százak lehetnek betegek

A koronavírussal kapcsolatos ügyekért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatója elkezdődött. Fontos információkat közölnek!
  • Szerző: Ripost

Hazánkban jelenleg 50 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. 1587 tesztet végeztek, 137-en karanténban vannak, két ember meggyógyult, vasárnap pedig meghalt egy 75 éves férfi.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kedd délután 15:00-kor elkezdődött az Operatív törzs sajtótájékoztatója, ahol felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus mellett más is veszélyezteti az idős embereket.

„...már nemcsak a vírus veszélyeztetni az időskorúakat, hanem a csalók is, akik hamis ígéretekkel keresik fel ezt a korosztályt. Fertőtlenítőszereket, takarítást ajánlanak. Ezeknek meg lesz a következménye” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Sajnos emelkedett a vírusban megbetegedettek száma. Immáron 50 megbetegedésről tudunk. Ez a terjedés megfelel annak a mértéknek, amire számítunk. A következő napokban a betegek száma meg is többszöröződhet. Egy beteg akár 2-3 embernek is tovább tudja adni. Az elkövetkező napokban akár több 100-as megbetegedésre is számítanunk kell.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták:

„Az idős emberek fokozottan veszélyeztetettek, elsősorban a 70 év felettiek maradjanak otthon. A közösségi tereket ne látogassák, mert ez a legfőbb védelem számukra. Ha mégis kimennek, két méteres távolságot kell tartsanak a többi embertől, de ha nem mennek közösségbe, az a legjobb.”

Az utóbbi időben az Operatív törzs rengeteg kérdést kap, így azokat csokorba szedve válaszoltak meg:

Sportolásajánlott mindenkinek, akinek nincs betegsége. Olyan helyeken, ahol egészséges a sportolás, például a Margit-szigeten, vagy bárhol, ahol szabad téren tudnak mozogni.

Kirándulásokne csoportosan, hanem 2-3 fővel nyugodtan el lehet menni. Tartsuk meg a két méteres távolságot.

Védőoltásoka vírus ellen nincs védőoltás, de másféle védőoltásokat lehetséges beadni. Az életkorhoz való köthető védőoltások nem maradnak el. Ezek az oltások tanácsadások alkalmával történnek, nem zsúfolt terekben. Egyedül a kampányoltásokat kell átszervezni, de a járvány végeztével ezt is megoldják.

Hatalmas sikerről is beszámoltak: Magyarországon először sikerült izolálni az új koronavírust.

És ezeket olvastad már?