INSIDER

Dr. Müller Cecília: A jövő héten egyszerre oltanak az összes vakcinával

Az operatív törzs szerdán is megtartotta a szokásos tájékoztatóját.
  • Szerző: RIPOST

Dr. György István elmondta, hogy az elmúlt napokban javultak a járványügyi adatok, de nem szabad fegyelmezetlennek lenni, szigorúan be kell tartani a szabályokat továbbra is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Minden harmadik magyar megkapta már az oltását. Minél többen kapják meg az oltást, annál kevesebben fognak megbetegedni, meghalni, és az oltással megerősítjük a védelmet a járvány negyedik hulláma ellen.

Az idős korosztály nagy részét biztonságban tudhatjuk. Jól halad a magyar átoltottság.

Négyféle vakcina-szállítmány érkezett: Moderna, Pfizer, AstraZeneca és Szputnyik V a napokban, hétvégén pedig 600 ezer Sinopharm vakcinát várunk. Ezek a vakcinák megbízhatóak és hatásosak. Nem szabad hinni a lejárató kampánynak, el kell fogadni a felajánlott vakcinát.

Tesztelik az időpontfoglaló rendszert

Dr. György István elmondta, hogy a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy időpontfoglaló rendszert. Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten a kórházi oltópontokra lehet helyet foglalni. Az érintett 70 ezer ember ma kap SMS-t erről. Akik SMS-t kapnak, azok 16 óráig keressék fel a megadott weboldalt, és foglaljanak időpontot - ismertette.

Dr. Müller Cecília: az új fertőzöttek száma csökkenőben van! A gyógyultak száma is örvendetesen növekszik.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„Arra számítunk, hogy elhúzódó csökkenést fogunk látni a brit mutáns miatt. Ezek a variánsok sokkal komolyabb megbetegedéseket tudnak okozni, hosszabb kórházi kezelést igényelnek„ – mondta Dr. Müller Cecília, aki hozzátette: sokszor több hónapig eltart a felépülés azoknál, akik a harmadik hullám alatt kerültek kórházba, és lélegeztetőgépen voltak.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a következő héten egyidőben ötféle vakcinával fognak oltani.

”Olyan rendkívüli helyzet lesz a jövő héten, hogy mindegyik vakcina elérhető lesz az oltópontokon. (...) A koronavírust kizárólag a védőoltással lehet legyőzni” – tette hozzá.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 14%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Az eddig érkezett Janssen vakcinákat egyelőre nem alkamazzák, mert azok még hatósági vizsgálat alatt állnak.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 3,5 millió ember oltására elég orosz és a kínai vakcinát is vásárolt.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető. Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a és a 18-59 év közöttiek 53%-a már megkapta az oltást. A háziorvosok szakma vezetői ajánlást is kidolgoztak annak érdekében, hogy segítsék a háziorvosokat abban, hogy mely kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek biztosítsanak elsőbbséget. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/haziorvosok-oltasi-tevekenyseget-segito-szakmai-ajanlast-keszitettek-haziorvosok-szakmai

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?