Létrehozva: 2020.10.26.

Operatív törzs: a szomszédos országokban sem lassul a járvány

A szakértők folyamatosan elemzik és értékelik az adatokat.

A szomszédos országokban sem lassul a koronavírus-járvány – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a járványügyi adatokat, figyelik a környező országok adatait is.

Mivel a szomszédos országokban sem lassul a járvány, mindenkit arra kérnek, mérlegeljék, hogy halaszthatatlan-e most a külföldi utazás, illetve azt, hogy külföldön kívánják-e szabadidejüket eltölteni – mondta.

Hozzátette: az operatív törzs a lakosságtól Magyarországon is a védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályok fokozott betartását kéri.

Ausztria

Rekordszámú új koronavírus fertőzöttről tájékoztatott az osztrák egészségügyi minisztérium szombaton, egy nappal az újabb járványügyi korlátozások hatályba lépése előtt.

A tárca szerint az elmúlt 24 órában 3614 új fertőzéses esetet regisztráltak, ami jelentős növekedés az egy nappal korábbi 2571-hez képest.

Ausztriában az elmúlt hét napban átlagban 172,1 fertőzöttet regisztráltak százezer lakosra. Összehasonlításképpen Németországban 68,4 százalékos ez az arány a Robert Koch Intézet felmérése szerint.

Ausztriában közelít a 80 ezerhez azoknak a száma, akik eddig elkapták a vírust. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint 965-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A legsúlyosabb a járványhelyzet a többi között Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban van.

Vasárnaptól újabb korlátozások lépnek életbe. A magánjellegű kisebb összejöveteleken egyszerre legfeljebb hatan tartózkodhatnak zárt helyiségben, szabadtéren pedig 12-en. A nagyobb, zárt helyiségekben legfeljebb ezren, a tömeges szabadtéri rendezvényeket pedig maximum 1500-an tartózkodhatnak. Bővítették azoknak a helyszíneknek a listáját, ahol kötelező a védőmaszk viselése, így például már a vasútmegállókban és -állomásokon, illetve bevásárlóközpontokban is fel kell venni. A tömegközlekedési eszközökön és sífelvonókon ez már eddig is kötelező volt.

Szlovákia

Megkezdődött Szlovákiában a teljes lakosság koronavírus-tesztelése, eddig a fertőzöttségi arány 3,87%-os – írja az Új Szó.

Jaroslav Nad’ védelmi miniszter tájékoztatása szerint vasárnap délután 17 óráig 136 904 személyen végezték el az antigéntesztet (az eredetileg tervezett 150 ezer fő volt), ebből 5 298 lett pozitív. Ez nagyjából 3,87%-os fertőzöttséget jelent. A tömeges tesztelés már harmadik napja tart.

A járvány által leginkább sújtott szlovákiai régiókban 15 386 személyen végezték el a vizsgálatot, eddig 866 pozitív személyt azonosítottak.

Roman Mikulec belügyminiszter úgy egészítette ki kollégája bejelentését, hogy a hatóságok azt is mérlegelik, ne zárják-e le a határátkelőhelyek egy részét.

Szlovákiában már folynak az előkészületek az egész lakosság letesztelésére, erre a tervek szerint két hétvégén, október végén és november elején kerül sor. A kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Matovic szerint több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért országos karanténra lehet szükség. „Úgy rohanunk most, mint egy vonat fékek nélkül. Mindenképpen meg kell állítani” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

Románia

Romániában az összes iskolák mintegy harmadában vezettek be internetes oktatást a koronavírus terjedése miatt.

Az elmúlt 24 órában 2844 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 212 492-re emelkedett – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen ismét 79 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma 6470-re nőtt. Eddig összesen 151 811-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 54 211-re emelkedett. Jelenleg 823 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában csak 8709 tesztet végeztek, és közel egyharmaduk pozitív volt. A legutóbbi tájékoztatás óta 2844 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 212.492-re nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kezdetétől 151.811 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak. Eddig 3064.698 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 8709-et az elmúlt 24 órában végeztek el, 6229-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 2480-at pedig kérésre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot