INSIDER

Romániában már egyszerre adják a covid- és influenza elleni oltást. Ez nálunk is működhet?

Megkérdeztük Dr. Mangó Gabriella háziorvost, aki nem javasolja ezt a megoldást.
  • Szerző: Ripost

A COVID-19 elleni vakcinát fel lehet venni akár az influenza oltással egyszerre is Romániában – jelentette be az oltáshalmozás lehetőségét kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője.

A javaslat csak annyi, hogy egyiket jobb, a másikat bal kézbe kell adni.

Kiváncsiak voltunk, hogy nálunk van-e ilyen gyakorlat, illetve mi a magyar orvosok véleménye. Dr. Mangó Gabriellát kérdeztük.

Fotó: Facebook

A doktornő meglepődött ezen a gyakorlaton és azt mondta, hogy ő semmiképpen nem javasolná azt, hogy valaki egyszerre vegye fel a két oltást.

„Nem tudok róla, hogy lenne nálunk ennek gyakorlata és remélem nincs is” -mondta a háziorvos.

„Ha valaki mindkettő oltást szeretné felvenni, akkor külön, legalább két hét különbséggel javasolt beadni. A magyar oltási gyakorlat szerint a koronavírus elleni oltást legalább két hét különbséggel kell beadni más védőoltásoktól” – magyarázta a doktornő.

Fotó: MTI

„Mindkettő oltásnál gyulladáslobbanás, vénás erek kidagadása, krónikus vénás fájdalom jelentkezhet, én nem játszadoznék ezzel, a védőoltásokat komolyan kell venni és nem szabad halmozni” – tette hozzá.

Ha nem is egyszerre, de érdemes-e mindkét oltást beadatni? – tettük fel a kérdést a doktornőnek. Mangó Gabriella szerint ezt akkor érdemes eldönteni, amikor kiderül, hogy lesz-e kötelező maszkhasználat.

„Ha lesz kötelező maszkhasználat, akkor az influenza ellenit nem adatnám be. Ugyanakkor láttam tanulmányt arról, hogy az influenza elleni oltóanyag csökkentette a koronavírus elkapásának a lehetőségét. Azt hiszem, 50 százalékos csökkenésről beszéltek a tanulmányban. Ugyanakkor azt is elmondanám, hogy aki influenza ellen szeretné magát oltani, arra kérném, hogy ha lehet, előtte két hétig legyen odahaza, ne menjen tömegbe és utána két hétig is figyeljen oda, hogy nehogy egy inaktivált oltóanyagra összeszedjen egy koronavírus fertőzést, mert akkor a szervezete nem biztos, hogy meg tud birkózni a fertőzéssel és az influenza elleni oltóanyagnak a leküzdésével egyszerre” – ecsetelte a doktornő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?