INSIDER

Nem bírják kivárni a sorukat a baloldali politikusok, tolakodnak a vakcináért

Hiesz Györgyről, Gyöngyös polgármesteréről, és a Gyurcsány-párti polgármester László Imréről is kiderült, hogy jogosulatlanul oltatták be magukat.
  • Szerző: WM

Hiesz Györgyöt, Gyöngyös baloldali polgármesterét január elején oltották be, és nagy valószínűséggel a 64 éves politikus feleségének is elintézte, hogy jogosulatlanul hozzájussanak a vakcinához, ezzel pedig feltehetően hivatali visszaélést követett el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere
Fotó: mti

Hiesz arra hivatkozott, hogy a nap végén megmaradt oltásokat kapták meg, és azok egy órán belül megromlottak volna, ha nem használják fel. Szlávik János infektológus azonban a Hír TV-ben cáfolta ezt az állítást, hiszen a megmaradt vakcinákat még egy napig lehet tárolni a hűtőben, így másnap reggel is felhasználhatóak.

László Imre, a XI. kerület Gyurcsány-párti polgármestere szintén beadatta a védőoltást. Ő korábban a Honvédkórházban, majd 2011-ig a Szent Imre Kórházban is dolgozott, azonban annak nem volt nyoma, hogy jelenleg is az egészségügyben dolgozna, tehát az oltásra nem lett volna jogosult. Egyébként sem ő, sem pedig Hiesz nem regisztrált a vakcinára a hivatalos kormányzati oldalon. Vagyis nem kérték, de csodák csodájára mégis megkapták az oltást.

László Imre

Ausztria
Kurz kancellár kiakadt

Dühítő, amikor politikusok semmibe veszik az oltási rendet és megpróbálják soron kívül beoltatni magukat – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár annak kapcsán, hogy Feldkirch polgármestere, Wolfgang Matt a megmaradt vakcinákból tett félre magának és az ismerőseinek. Közölte, ha van olyan vakcina, amelyet végül nem használnak fel, akkor azzal az időseket kell beoltani, és nem a feleségeiket vagy a celebeket.

Románia
Vizsgálat az oltóközpontokban

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy január 15. és 23. között 1353 személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát . A tárcavezető nem zárta ki, hogy ennél többen lehetnek, akik az oltási terv ellenére már hozzájutottak a vakcinához. A miniszter szankciók bevezetését kezdeményezte.

Szlovákia
Lebukott a tenisz világbajnok

Egy pozsonyi kórházban a 2016-os világbajnok nemrég visszavonult teniszezőnő, Dominika Cibulková is megkapta az oltást, de az oltási stratégia szerint erre még nem volt jogosult. Kiderült az is, hogy kiderült, egyes EP-képviselők, polgármesterek és főiskolai rektorok is megkapták már soron kívül a vakcinát.

Spanyolország
Bajban a főparancsnok

Lemondani kényszerült a spanyol Védelmi Főparancsnokság vezetője, Miguel Ángel Villaroya, mert több spanyol polgármesterhez és egészségügyi tanácsnokhoz hasonlóan soron kívül kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A belügyminiszter menesztette a csendőrség egyik alezredesét is, aki több rendőr kollégájával együtt szintén jogosulatlanul adatta be magának az oltást. A kormány a parlamenti vizsgálóbizottság segítségével keresi a további érintettek

Csehország
A tűzhöz közelállók kaptak

Lemondott tisztségéről Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután napvilágot láttak olyan értesülések, amelyek szerint az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és hozzátartozóikat is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz – közölte a médiával Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter. Andrej Babis miniszterelnök úgy fogalmazott: a hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg.

Olaszország
Ügyvédek, vállalkozók soron kívül

Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy ezeket az adagokat „soron kívüli” személyek kapták meg. A La Repubblica azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és a rokonaik is, még az idősebb nagynéniket is beprotezsálták.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?