INSIDER

Kiderült, ajánlott-e az oltás a várandós nőknek és szoptatós anyáknak

A koronavírus elleni oltások kapcsán sokszor felmerült már a kérdés, hogy mennyire biztonságosak a várandós nők és szoptató anyukák számára, ez most kiderült.
  • Szerző: Ripost

Kiderült, ajánlott-e az oltás a várandós nőknek és szoptatós anyáknak – legalábbis napvilágot látott egy ajánlás, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) jóvoltából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kollégium szakemberei szerint kifejezetten ajánlott a Pfizer és a Moderna vakcina a várandós nőknek és a szoptató anyukáknak.

Ajánlják a szakemberek aPfizer-BioNTech és a Moderna vakcinát a kismamáknak (Fotó: pixabay)

Többen fertőződnek meg közülük

Mindezt pedig legfőképpen azzal magyarázzák, hogy az eddigi adatok szerint náluk különösen nagy a fertőzés kockázata, sőt nemrég az is kiderült: sajnos az ő esetükben többször okoz a koronavírus súlyos szövődményeket.

Szilvia már betegen, császármetszéssel hozta világra a gyermekét, ám utána teljesen leterítette a betegség. Hetven napig küzdött a koronavírussal, míg végül sikeresen felépült (Fotó: Semmelweis Egyetem)

Súlyosabbak a szövődmények

Egy tanulmány szerint sok esetben volt szükség műtüdős lélegeztetésre, és az elhízott és/vagy a cukorbetegségben szenvedő terhes nőknél sajnos a halálesetek száma is több volt.

Fel kell nekik is ajánlani az oltást

Mindettől függetlenül azonban az ACOG a tanulmányában arra is kitér, hogy konkrét adatok a vakcina biztonságosságával kapcsolatosan még nincsenek a várandós nőkre és szoptatós anyukákra nézve, fontos a kezelő orvosukkal egyeztetni az oltás előtt, valamint tájékoztatni kell őket az összes lehetséges mellékhatásról. Ám a kollégium állásfoglalása szerint a legfontosabb az, hogy a vakcinákat éppúgy nekik is elérhetővé tegyék, amennyiben élni szeretnének az oltás lehetőségével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?