INSIDER

Olcsóbb lehet a méz, örülnek a méhészek a szja-mentességnek

A klímavédelmi intézkedések fontos alappillére a méhészek támogatása, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter. Kevesen gondolnak bele, hogy nem csak a méz köszönhető a méheknek. Nélkülük az élelmiszerek 70-80 százaléka tűnne el boltok polcairól – mondja egy méhész, aki üdvözli, hogy szja-mentes lesz a méhészeti termékek értékesítése.
  • Szerző: Ripost

Olcsóbb lehet a méz, mivel a kormány úgy döntött: szja-mentességgel segíti a méhészeket. Nagy István agrárminiszter kiemelte, szja-mentes lesz a méhészeti termékek értékesítése, és él a Méhészeti Nemzeti Program, a közel 1,8 milliárd forintos keretösszegből ismét igényelhető támogatás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sajóörös, 2019 április 25.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A szakember hangsúlyozza, a méhek a környezetvédelem és a klímavédelem kulcsfigurái.

Fotó: Shutterstock

„Nem csak a mézet köszönhetjük a méheknek, hanem az élelmiszerek 70-80 százalékát is, csak erről hajlamosak megfeledkezni az emberek. Többek közt a gyümölcsök, a zöldségek, a napraforgó és a repce, valamint a belőlük készült termékek mind a méhek beporzása révén kerülhetnek a boltok polcaira. Bár léteznek más beporzó rovarok is, azok száma elenyésző, a nagy munkát a méhek végzik„ – magyarázza Zsibrita Pál.

Fotó: Ripost/ Csóka Ferenc

Vagyis miattuk és miattunk, emberek miatt is fontos a kormány klímavédelmi akcióterve. A klímaváltozás és egyes növényvédő szerek ugyanis olyan csapatos méhhalálozásokat okozhatnak, amire még nem volt példa.

 

És ezeket olvastad már?