INSIDER

Okostelefon 1 euróért? Profi csalók verik át a magyarokat

Egy euróért adják az iPhone X-et, az Index január 4-én utánajárt, a Magyar Telekom pedig megerősítette: a hír igaz, technikai hiba történt, ám annak kijavításáig teljesítik a megrendeléseket - ez az a mese, aminek sokan bedőlnek. Az egész kamuakció mögött profi csalók állnak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Újfajta átveréssel támadnak az adathalász csalók, a legújabb csapda egészen megtévesztő. A gyanútlan felhasználó fizetett Facebook-hirdetésben futhat bele azokba a felhívásokba, amelyek egy kamu Index-cikkhez vezetnek. A csalók által hamisított cikk arról ír, hogy egy olvasójuktól kapták a fülest arról a weboldalról, ahol a Telekomot kiválasztva 1 euróért lehet iPhone X-hez hozzájutni.

A kamusztori szerint az Index megkereste a mobilszolgáltatót, melynek PR menedzsere elismerte a hibát, ugyanakkor hozzátette: annak kijavításáig biztosítják a megrendelőknek a készüléket. A portál munkatársa tett egy próbát, regisztrált, fizetett és 45 perc múlva hívták a DHL-től, s még aznap megkapta a készüléket. A január 4-ei keltezésű álcikk végén frissítés olvasható, mely szerint a Telekom megerősítette, hogy a hibát január 4-én javítják ki. Az eredetinek tűnő oldalon szereplő cikk képes eloszlatni az esetleges gyanút, a „bizonyító” erejű fotók pedig még hitelesebbé teszik az egészet. Igaz, kissé gyanús lehet a helyesírási hibás utolsó mondat „A Telekom megerősítette, hogy a hiba január 4-én lesz kijavítva, szóval siess, szerezd meg a telefonodat a megadott határidő előtt.” Ám akik még lejjebb görgetnek, felfedezhetik a sumákságról árulkodó biztos jelet: a cikkre kizárólag angol nevű hozzászólok reagáltak, magyarul… (Ráadásul a cikk internetes címsorában sem az index.hu szerepel, s a szolgáltató hivatalos neve nem Telekom Magyarország, hanem Magyar Telekom.)

Sok részletre figyeltek a csalók
A Facebookon felbukkanó fizetett hirdetés sokak szemében egyfajta garanciát jelent arra, hogy megbízható a hirdető. Holott korábban a %% már leleplezett olyan csalókat, akik a Lego nevével és termékfotóival visszaélve népszerűsítették magukat a közösségi oldalon, hogy a felhasználók adatait megszerezzék. Arra is ügyeltek a mostani kampány mögött állók, hogy a kamu index cikk dátuma, illetve a hazudott lehetőség határideje minden esetben megegyezzen az adott naptári nappal.

Ráadásul a csalók több, nagy, ismert cégek nevével éltek, illetve élnek vissza az Indextől kezdve az Apple-ön és a Telekomon át a DHL-ig, hogy megszerezzék áldozataik pénzét, illetve személyes adatait.

 

Egy cikkel letudta az Index
Csaló adathalászok élnek vissza az Index nevével – ezzel a címmel jelent meg cikk napokkal ezelőtt a hírportálon. Az írásban hangsúlyozzák, hogy a kizárólag magyar ip-címről és csak mobilon elérhető csodás akció kamu, az egy euró elutalása után semmi nem történik, bár egyes kommentelők állítják, hogy további 29 eurót levontak tőlük. Megjegyzik, hogy az upgradeview.com, a breakcart.com és a spaceease.com kamuoldalak álcázzák magukat Indexnek.

Bár a portál jelzi, hogy megtették a szükséges jogi és technikai lépéseket, az átverés sajnos továbbra is él, s annak veszélyeire, illetve a portál nevének és látványelemeinek illetéktelen felhasználására semmilyen figyelmeztetés nem utal az Index.hu nyitóoldalán.

 

Kerestük a Telekomot
Az ügyben kerestük a Magyar Telekomot, mely sem a honlapján, sem a Facebook oldalán nem figyelmeztetett az új csalásra. A következő választ kaptuk: „Sajnos időről időre előfordulnak szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, melyeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai. A Magyar Telekom kéri meglévő és leendő ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús hirdetéseket és minden esetben alaposan tájékozódjanak a megtévesztőnek tűnő oldalak forrásának hitelességéről, ellenőrizve, hogy az URL tartalmazza-e a telekom.hu tartományt. Jelen esetben a hirdetésre kattintva az URL-ből jól látszik, hogy hamis, nem hiteles oldalra navigál az „álreklám”. Amennyiben egy ügyfél úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes – a szolgáltatója tájékoztatása mellett – a rendőrségen hivatalos feljelentést tennie. A Magyar Telekom saját hatáskörében is együttműködik az érintett hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében.”

 

Mutatjuk a teljes kamucikket, melynél a dátum naponta frissül. Ne dőlj be a csalóknak!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ropogtatnivalók, melyeket szétkapkod a család
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?