INSIDER

OKJ-s tanfolyamot végzett, így lett a világ legjobbja a magyar férfi

Bár mindössze egy tízhónapos OKJ-s tanfolyamot végzett, mégis ő a világ egyik legjobbja a szakmájában, legalábbis ezt mutatják a világversenyeken elért eredményei. Legutóbb Ukrajnában állhatott kétszer is a dobogó legfelső fokára.
  • Szerző: Ripost

Ukrajnában a napokban lezajlott fodrász világversenyen két kategóriában is a magyar Berendi Henrik lett az első.

Most már úgy néz ki a fodrászszalon, mint egy serlegbolt, annyi trófeám van

– nevet a 27 éves győztes. Pedig nem is fodrásznak készült. Bár a családjában mindenki fodrász volt, Berendi Henrik a kosárlabdát bűvölte, mégpedig NB I-es szinten. Sportemberként a Testnevelési Egyetemre készült, éveken át ez a cél lebegett a szeme előtt. Ez azonban egyik pillanatról a másikra lehetetlenné vált számára, amikor megsérült.

„A sportsérülés ellenére jelentkeztem, de elutasítottak” – mesélte Henrik a %%-nak.

„Úgy döntöttem, a következő évben újra megpróbálom. Édesanyám javasolta, hogy használjam ki az egy évet, iratkozzam be egy 10 hónapos OKJ-s fodrászképzésre, nem árt, ha lesz egy szakma a kezemben. Akkor kezdtem lelkesedni, amikor megtudtam, hogy fodrászként is versenyezhetek. Már decemberben beneveztem egy versenyre, mindjárt hat kategóriában, és a legnagyobb meglepetésre négyet sikerült is megnyernem.”

Ez öt évvel ezelőtt történt.  Az első győzelmek még lelkesebbé, még alázatosabbá és még elszántabbá tették. Újabb és újabb szakmai kihívásokat keresett, figyelte a trendeket, s megpróbált rajtuk csavarni egyet. Rengeteget gyakorolt. A 2014-es magyar bajnokságon nyolc kategóriában hétszer nyert, a következő évben pedig a Budapest Open Europe Cup nemzetközi megmérettetésen négy első helyezés hozott el, emellett különdíjban is részesült.

A külföldi versenyek azonban nemcsak a díjak miatt emlékezetesek a számára.

2016-ban Szerbiában megharapott egy kóbor kutya, két helyen is vérzett a lábam

- emlékszik. „Kaptam három oltást, de én nem a sebek, hanem a szereplés miatt aggódtam. Nem kellett volna! A szervezőbizottság úgy rendezte át a programot, hogy az összes versenyszámomban indulhattam, és végül hatszor állhattam dobogóra.”

A magyar fodrásznak a francia fővárosban is kijutott a kalandból.

„A párizsi fodrász világbajnokságra komoly mérföldkőként tekintek, nemcsak a csapatban elért második helyezés, hanem az oda vezető út miatt is. A két hónapos felkészülés alatt meg kellett álmodni a frizurát, majd gondosan ki kellett dolgozni. Aztán az eredetileg 3-4 órás munkaidőt a 25 perces versenyidőre kellett lefaragni, úgy, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ott az ember nem hibázhat, nem ejthet le egyetlen hajtűt vagy csipeszt sem. Minden mozdulatot vakon kell tudni” – meséli Henrik.

Ezen a versenyen, ahol szerbek voltak a csapattársai, extra idegeskedésből is kijutott. „A csapat mindkét nap készített frizurákat, s a másodikra át kellett színezni a hajakat. Csakhogy a világbajnokság sajátos fényviszonyai miatt a tervezettnél több narancssárgára volt szükségünk, mint amennyivel készültünk. Végül az utolsó pillanatban tudtam csak megfelelőt találni. A szállodai szobában, rekordidő alatt vittem fel a modell hajára az új árnyalatot.”

A világbajnokságot követően Oroszországban indult egy világversenyen, ott is dobogóra állhatott. Ezt követte az ukrajnai diadal. Henrik hiába csak 27 éves, már most fontosnak tartja, hogy átadja a tudását.

„Szeretnék még versenyezni, de egyre több időt fordítok arra, hogy képezzem a szakma iránt érdeklődőket. A fortélyok taníthatók, a kreativitás kiaknázható, de az az igazi csúcs, ha a lelkesedésemet is sikerül átadnom” – vélekedik az ifjú bajnok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?