INSIDER

Oda a barackpálinka a gyenge termés miatt! Itt a megoldás

Drágább lesz idén a barackpálinka, mivel tavasszal elfagytak a sárgabarackfa virágai - tudta meg a Ripost több pálinkafőzőnél érdeklődve. Apáti Ferenc, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke azt mondja, valószínûleg az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén.
  • Szerző: Ripost

Bezavart az időjárás, elfagyott a barack! A tavaszi csípős fagy miatt sokkal kevesebb lesz az idei gyümölcsből készült barackpálinka. Márpedig magyar embernek egy feles barack felér az orvossággal.

„Én tényleg úgy iszom a pálinkát, mint az orvosságot, alkalomadtán, ha beteg vagyok”

– mondta a %%-nak Kunhegyi Ildikó, akit találomra szólítottunk meg Óbudán, azt tudakolva, hogy mi lesz, ha drágul a barackpálinka. „Mivel mostanában az egyik nap hőség van, a másik nap meg vihar, sosem lehet tudni, hogyan öltözzön az ember. Ha megfázunk, egy kupica pálinka valóságos gyógyszer, de inkább az a fontos, hogy igazi gyümölcsből készült, jó párlat legyen, nem ragaszkodom a barackhoz.”

A jóféle, pálinkának való kajszit a március 1-jére virradó éjszakán mért mínusz 20 fok teljesen tönkretette, ugyanis a rügyek ekkor már duzzadtak, elfagytak, így ki se pattant a virág. Apáti Ferenc, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke azt mondja, valószínűleg az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén. Még szerencse, hogy van barackpálinka a tavalyi készletből...

Leghíresebb a gönci barack, vajon mi ott a helyzet?

„Nálunk is kevesebb a kajszibarack, ha a tavalyi pálinka elfogy, az ideinek biztosan megnő az ára, bár nem hiszem, hogy jelentősen”

– tudta meg a %% Léport Istvántól, a Gönci pálinkafőzde vezetőjétől. „Tavaly meg egyáltalán nem volt szilva, amiből tudtunk volna pálinkát csinálni, akkor azt tette tönkre az időjárás. Idén viszont roskadoznak a szilvafák, úgyhogy vélhetőleg abból most sokkal több fog készülni! De azért megnyugtatok mindenkit, lesz barackpálinka is, ahol szakszerű gondozásban és védelemben volt részük a fáknak, ott maradt azért rajtuk, ha kevesebb is. A pálinkát a közhiedelemmel ellentétben szép, egészséges gyümölcsből készítjük. Egyik évben ebből az alapanyagból van több, a másik évben abból, szépen kiegyenlítődik ez.

Szóval, nagy riadalomra azért nincs ok. Ráadásul aki szereti a barackot, nem veti meg a szilvát sem

– legalábbis ez a vélemény a sarki presszóban.

„Azért én nagyon sajnálnám, ha nem lenne jövőre barackpálinka!” –  vélekedik Gecse Gábor, de aztán békülékenyen hozzáteszi:

„De nem olyan nagy a baj, ha az lesz az olcsóbb, megisszuk a szilvát…”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?