INSIDER

Nem mindennapi történet: az utolsó percben érkezett segítség az óbudai étterem számára

Új-zélandi étterem sietett az óbudai Gléda vendéglő megsegítésére, amelyik a Covid miatt, hónapok óta a túlélésért küzd. A tulajdonosok végül úgy döntöttek, a havonta érkező összegből egyedül menekülni kényszerülő édesanyák és gyerekeik számára főznek.
  • Szerző: Ripost

„Sajnos minket is komolyan érintett a járvány és mivel nálunk nincs házhoz szállítás, így szűkíteni kellet a dolgozói létszámon. Ezt úgy oldottunk meg, hogy a feleségeinket kivettük a munkafolyamatokból, így mást nem kellett elküldeni” – mesélte Deli János, a családi vendéglő tulajdonosa, aki Kerekes Sándor séf- és tulajdonos társsal karöltve irányítja a vendéglőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kép jobb oldalán Kerekes Sándor (Fotó: Metropol)

Nem várt segítség a világ másik pontjáról

A vendéglő nagyon nehéz helyzetbe került, és kilátástalan volt a hogyan tovább. A nem várt segítség azonban a világ másik pontjáról, Új-Zélandról érkezett, ahol a tulajdonosok barátja üzemeltet egy magyar éttermet.

„Az ANZIL étterem mellett évek óta európai és magyar delikát termékek forgalmazásával, saját, magyar recept szerint készülő kolbászok és szalámik értékesítésével is foglalkozunk. A catering cégünk is piacvezetőnek számít a környéken, ezért engedhetjük meg magunknak, hogy a legerősebb napunk bevételének 35%-ával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthont támogassuk” – mondta László András, aki 4 éve költözött Új-Zélandra. „Nálunk is volt teljes zárás, de sokkal rövidebb ideig tartott és egészen más szabályok szerint ment. A barátaimon keresztül látom, hogy mi történik a magyar vendéglátással és nem tudtam tétlenül nézni ezt a helyzetet.”

Fotó: Metropol

A támogatásból a rászorulóknak főznek

„Ahogy meghallottuk László András barátunk ajánlatát, azonnal tudtuk, hogy mi nem eltenni szeretnénk a pénzt, hanem meg akarunk dolgozni érte. Mivel óbudai családi vendéglőként határozzuk meg az éttermünket, egyértelmű volt, hogy egy helyi intézmény szeretnénk támogatni ezzel. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig egy napon belül segített megtalálni az erre leginkább rászoruló intézményt. Az anyaotthonban a kisgyermekeikkel, egyedül menekülni kényszerülő édesanyák kapnak szállást és segítséget egy átmeneti időre – élelmiszert viszont nem tudnak nekik biztosítani, így a főztünk a legjobb helyre kerül” – meséli Deli János a Metropolnak. A tulajdonos hozzátette, hogy rendszerességgel 80-100 adag ételt készítenek és szállítanak az óbudai anyaotthon részére, így legalább pár napnyi munkát és plusz pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak. A kezdeményezéshez azóta a vendéglővel kapcsolatban álló hazai termelő is csatlakozott, így egy teljes globális összefogássá nőtte ki magát az Új-Zélandról indult ötlet.

Fotó: Metropol

Két éve nyílt meg a vendéglő

„Nyolc év tervezgetés után végül két éve nyitottuk meg a Gléda vendéglőt Kerekes Sándor séffel Óbudán, a Mikoviny utcában. Klasszikus családi vendéglő a miénk, a régi magyar hagyományos ízeket találják meg nálunk a vendégek” – mondta Deli János. „Egy vendéglő többek között a klasszikus fogásokról kell, hogy szóljon. Régen egy-egy ételért mentünk egy-egy étterembe, de ezek lassan eltűntek. Ha ma megkívánsz valamit, akkor már nincs az étlapon, máshogy készítik, újragondolták – és nem találod meg azt az ízt, amiért odamentél. Nálunk már alakulnak a „Gléda Klasszikusok”: azok a fogások, amelyek soha nem kerülhetnek le az étlapról, mert a vendégeink ezekért járnak ide.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?