INSIDER

Ő az ezredik magyar, aki új májat kapott

Még gyengének érzem magam, de boldog vagyok, hogy végre, annyi betegen eltöltött év után új életet kezdhetek – mondta a Ripostnak a 61 éves Margit a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Ő az ezredik beteg, akin sikeres májátültetést hajtottak végre Magyarországon. Az elsőt is itt végezték el 24 évvel ezelőtt.
  • Szerző: J.J.

Margit az életét köszönheti annak, hogy találtak számára megfelelő májdonort. A 61 éves nagymama ugyanis fiatal kora óta májbetegségben szenved, már végstádiumú májzsugora volt, amikor életmentő beavatkozást végeztek el rajta: új májat kapott.

A műtét nem volt kockázatmentes: korábbi trombózisa miatt különleges odafigyelést igényelt.

„ Már jobban vagyok, alig várom, hogy otthon, a családom körében lehessek. Várnak haza a gyerekeim, az unokáim„ – mondta a -nak kissé fáradtan Margit a sebészeti osztályon. Ahhoz képest, hogy tíz napja műtötték, orvosai szerint szépen lábadozik.

„Ez a műtét nemcsak a beteg életét mentette meg, de az életminősége is jelentősen javulhat”– tette hozzá dr. Kóbori László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Fotó: Sulyok László

„ Egyelőre utánkezelést igényel, bízunk benne, hogy minden rendben lesz.„

Mint megtudtuk, a műtét során mindössze 20 perc alatt behelyezték az új májat és be is varrták a vágást. Hihetetlen összhangra van szükség egy ilyen beavatkozás során.

„A műtét gyorsasága és sikeressége nagyban függ a szakemberek együttműködésétől. A sebész mellett belgyógyászok, aneszteziológusok, szakasszisztensek dolgoznak együtt mind a műtét, mind az utánkövetés során ”– mondta az igazgató.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az ezredik májtranszplantáció fontos mérföldkő. A tavalyi 505 szervátültetésből 327-et itt, a Semmelweis Egyetemen végeztek el, ahol 24 évvel ezelőtt az első májátültetés is történt.

Fotó: Sulyok László

Európában a legnagyobb transzplantációs intézetek közé tartozik a klinika, évente több száz betegnek adják vissza a szenvedésmentes élet lehetőségét.

Már közel 11 ezer magyar kapott új szervet

Egy szívátültetést követő vesebeültetés volt a tízezredik hazai transzplantáció Magyarországon 2018. február 14-én. A szervátültetések száma megnőtt, miután 2012-ben Magyarország csatlakozott az Eurotranszplant nemzetközi együttműködési megállapodáshoz, mert így külföldről is kaphatnak szervet a magyar betegek – és természetesen magyar agyhalottak szerveit is megkaphatják külföldiek. Ez sokkal nagyobb lehetőséget biztosít az orvosoknak, hogy megtalálják a megfelelő szervet.

Leggyakoribb a veseátültetés, az első tízezerből több mint nyolcezer az volt. Közel ezer májátültetés, 514 szívátültetés, 164 kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés, 43 tüdőátültetés és nyolc hasnyálmirigy szigetsejt átültetés történt 2018 februárjáig. A transzplantációk száma folyamatosan emelkedik, tavaly 505 szervátültetés történt hazánkban, 119 szerv külföldről érkezett.

Csak kiskorú esetében kell engedély

Magyarországon kétszer annyian várnak átültethető szervre, mint ahány transzplantációt elvégeznek egy évben, vagyis még több szervre lenne igény. Ez is indokolja, hogy a magyar jogszabály a „feltételezett beleegyezés” elvére épül, vagyis ha valaki életében nem tiltotta meg a szervei felhasználását, akkor úgy kell tekinteni, hogy beleegyezett. Kivétel csak a kiskorúak esetében van, ekkor a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges a szerv kivételéhez. Egyetlen agyhalott szervdonor hat másik ember életét mentheti meg.

Végeznek szervátültetést élő donorok segítségével is, ám ilyen szerepet csak az tölthet be, aki vérségi, genetikai rokonságban van a beteggel, és bizonyítottan szoros az érzelmi kapcsolat közöttük, a felajánlást pedig önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ilyen esetben is csak a páros szerv egyike vagy szervrészlet távolítható el, vagyis a donáció nem járhat súlyos egészségkárosodással.

A szervadományozásnak felső korhatára nincs, de általában 75 éven felüli ember szerveit ritkán használják fel. Az eljárást támogatják a keresztény egyházak és közösségek is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?