INSIDER

Nyugdíjasok, költözni vágyók: Jóval egyszerűbb lesz az ügyintézés

80 törvényt módosítanak annak érdekében, hogy egyszerűbbé váljon a kormányhivatalok működése, könnyebben intézhessék ügyeiket az állampolgárok – jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.
  • Szerző: Ripost

Az embereket szolgáló közigazgatásra van szükség, ezt célozza a 2021 végéig lezajló szakemberképzés – hangsúlyozta az államtitkár. A összegyűjtötte, milyen változások, könnyítések várhatók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– A tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyereket nevelőknek nem kell új igazolást benyújtaniuk a gyermek 18. életévéig, ha annak állapota „végleges”. Eddig minden évben szükség volt az igazolásra.

– Megszűnik a megváltozott munkaképességűek esetében az évenkénti felülvizsgálat, ha az egészségkárosodás jelentős, és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes emberről van szó.

– Az egyéni vállalkozóknak az engedélyezés helyett csak bejelentési kötelezettségük lesz. A jövőben csak a NAV-nál kell majd bejelenteni a vállalkozást, és a párhuzamos nyilvántartásokat is megszüntetik. Emellett meg fog szűnni a vállalkozás megkezdését követő 30 napos ellenőrzési kötelezettség is.

– Az erkölcsi bizonyítványt kormányablakon keresztül is lehet majd igényelni.

– Egyszerűbbé válik a nyugdíj előtt állók adategyeztetése: míg eddig 5-8 évvel a nyugdíjba vonulás előtt megkereste az embereket az állam, és több körben egyeztette adataikat, a jövőben csak egy alkalommal, a nyugdíjba vonulás előtt három évvel lesz adategyeztetés.

– A közgyógyellátás az alanyi jogon jogosultak esetén kettőről négy évre, a normatív alapon jogosultak ellátása egyről két évre emelkedik.

– Az építési ügyekben márciustól kizárólag kormányhivatal jár el. Most részben a polgármesteri hivatalok járnak el. Gyorsulnak és egyszerűsödnek az eljárások, engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség lesz számos ügyben, például, ha egy önkormányzat járdát akar építeni vagy erdészeti létesítményekről van szó.

– A területi közigazgatásban megszűnik a kétfokú ügyintézés, egyfokú döntések lesznek, amelyek után a bíróságon lehet majd fellebbezni.

– Egységesítik a járási hivatali rendszert: megszűnnek az úgynevezett megyeközpontú járások, a helyi ügyekben a járáshoz lehet majd fordulni, a megyei ügyekben pedig a megyei kormányhivatalhoz.

– Az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, ezt a jövőben törvény írja majd elő.

– Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere. A cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?