INSIDER

Nyugat-Európában egyre nő, már közel 60 százalékos az oltási hajlandóság

Már átlagosan közel 60 százalékos a nyugat-európaiak oltási kedve, ami könnyen lehet, hogy még feljebb kúszik. Járványügyi szakértők egyöntetű álláspontja: a koronavírust csak a vakcinával lehet legyőzni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az oltásnál minimálisak a mellékhatások, míg a Covid-19 nagyon súlyos szív, idegrendszeri, tüdő és egyéb problémákat okozhat.
  • Szerző: Ripost

Soha nem látott számban betegedtek meg az angolok az elmúlt néhány napban a koronavírus új mutációjától. Ezzel párhuzamosan azonban már elkezdődött az első védőoltások beadása is Európa-szerte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A spanyolok körében a legnépszerűbb a vakcina

A Nature Medicine készített egy felmérést nemrég amelyben arra voltak kíváncsiak: vajon Nyugat- Európában mekkora az oltási hajlandóság? A vizsgálatban több, mint 13 ezer embert kérdeztek meg. Ez alapján kiderült: a legtöbben Spanyolországban oltatnának, a lakosok 74 százaléka, méghozzá 8 százalékkal többen, mint amennyien nyáron gondolták így. Őket a britek követik, itt a lakosok 71 százaléka oltatja be magát, az olaszoknak pedig 70 százaléka. Itt egyébként 2 százalékkal többen oltatnának, mint nyáron. A németeknél ez az arány 68 százalék, itt nyáron a lakosság 66 százaléka oltatott volna. Franciaországban pedig 59 százalék, ami nyáron még csak 54 százalék volt. Egész Európát tekintve az oltási hajlandóság a felmérés szerint 58 százalékos, ami nagyjából meg is egyezik azzal a céllal, amit az unió vezetése tűzött ki: azaz a 450 millió ember beoltásával.

MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A mutálódott vírus ellen is hatékony az oltás

Miután soha nem látott csúcsra emelkedett a megfertőzöttek száma a briteknél, a kontinens legtöbb országa azonnal, pánikszerűen bezárt az angolok előtt: bár néhányan azóta már enyhítettek ezen és fogadnak a szigetországból utazókat, de a szabályokon szigorítottak: szinte mindenhol két hét karantén vár az onnan beutazókra. A mutáció ennek ellenére több országban is felütötte már a fejét: regisztráltak már esetet többek között Dániában, Németországban, Spanyolországban, sőt Kaliforniában is. A szakemberek szerint azonban jó hír, hogy a vakcinák ez ellen is hatásosak, az első oltások beadásánál az angol egészségügyi államtitkár könnyek között úgy nyilatkozott: ezek a pillanatok mutatják a kiutat.

Fotó: Northfoto

450 millió ember beoltása a cél az Európai Unióban

A múlt hétvégén elkezdődött az első koronavírus- elleni oltások beadása Európa-szerte: az uniónak az a célja, hogy legkevesebb 450 millió ember megkapja az oltást a kontinensen a kampány folyamán – írja a New York Times. A lap arra is kitér: csak úgy, mint az USA, az európai országok is gyakorlatilag fellélegeztek, főként Olaszország és Spanyolország: tavasszal Nagy- Britannián kívül itt volt a legmagasabb a megbetegedések és a halálozások száma, az unióban összesen egyébként 350 ezer ember halt meg a vírus következtében. Az elsők között egyébként főként egészségügyi dolgozók és idős, krónikus betegek kapták meg az oltásokat mindenhol.

Európában még csak most kezdték az oltásokat

Az Európán kívüli országok közül többen már korábban elkezdték a Covid-19 oltásokat, így friss adatok szerint ebben a négy országban így áll jelenleg a beoltottak száma. Mivel az Európai Unió országaiban csak december 26-án érkeztek meg a vakcinák, még nem érdemes összehasonlítani a számokat.

Amerikai Egyesült Államok: 4, 32 millió fő

Kína: 4,5 millió fő

Izrael: 1, 09 millió fő

Egyesült Királyság: 947 ezer

 

Forrás: Bloomberg Nemzetközi Hírügynökség

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?