INSIDER

Nyitnak a szavazóhelyiségek: az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a mai európai parlamenti választáson, az összes szavazókörben.
  • Szerző: Ripost

Ma reggel hatkor nyitottak ki a szavazóhelyiségek az egész országban.

    A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.
    A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat: a műanyag urnákat plombával zárják le, a papír urnákon pedig megkötik a nemzeti színű urnazáró szalagot, majd az urna fedelére és testére urnazáró címkét ragasztanak, amit lebélyegeznek.
    A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - annak szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.
    Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, azokban nem kell ellenőrző lapot elhelyezni, csak mozgóurnás szavazás esetén. Mozgóurnás szavazás során az urna lezárását követően kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd az ellenőrző lapot a mozgóurnába dobják.


    Az EP-választáson a választópolgárok 10 277 hazai szavazókörben szavazhatnak reggel 6 és este 7 óra között. A 132 külképviseleten helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni, azokon a külképviseleteken pedig, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni.
  

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?