INSIDER

„Megölték a szeretteimet!” – üvöltötte zokogva Erzsike, a nyírbátori robbanásban megözvegyült asszony

Hárman vesztették életüket egy nyírbátori biogázüzemben bekövetkezett robbanásban szerda délután. A középkorú testvérpár, Szilágyi Andor és József, illetve József fia segédmunkát végzett egy fermentorban. Asszonyaik követelik a felelősök felkutatását.
  • Szerző: Ripost

Iszonyatos robbanás hangja rázta meg szerda kora délután Nyírbátort. Mint kiderült, a helyi Bátor Trade Kft. területén karbantartási munkálatokat végeztek, amikor a baj bekövetkezett. A problémát vélhetően az okozta, hogy a fermentorban felgyülemlett metángáz és oxigén keveréke egy még ismeretlen körülmények között keletkezett szikrával találkozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Férjét siratja Erzsike (Fotó: Bors)

Felmondás mentette meg az életét

Ifjabb Szilágyi Andor, az egyik elhunyt fia maga is az áramot előállító üzemben dolgozott korábban, de három hónappal ezelőtt felmondott. Az édesapja is hasonlót tervezett, de amíg nem talált új munkahelyet, nem merte veszélyeztetni a családja anyagi biztonságát.

Fotó: Bors

„A fermentor egy öt méter mély betongyűrű, aminek az alján tulajdonképpen megfőzött állati és növényi hulladék leve áll. Miután a vizet leszivattyúzzák, azt ott maradt iszapot el kell takarítani, vagyis egy futószalagra kell lapátolni. Tulajdonképpen most nekem is ott kellene feküdnöm a családtagjaimmal a halottasházban, de én korábban eljöttem a cégtől. Ennek köszönhetem az életemet. Már az apukám sem szeretett ott dolgozni, mert a többiek állandóan sértegették, főleg a cigány származásunk miatt. Andor unokatestvéremet is biztattam, hogy jöjjön el, de sajnos nem hallgatott rám„ – csuklott el a fiú hangja.

Ifj. Szilágyi József / Fotó: Bors

„Egy puszira sem volt időnk”

„Megölték a szeretteimet!” – kiabálta Andor felesége, Erzsike. „A férjem huszonkilencedikén lett volna ötven éves, és harmincegy éve voltunk házasok” – zokogta a feleség, majd fiával együtt átkísérte a Bors munkatársait a két utcával arrébb lakó sógornőjéhez. Anikó élettársát és 23 éves fiát veszítette el egyszerre.

„Minden reggel eljárunk dolgozni. Szerdán sietnünk kellett, még egy puszira sem volt időnk. Józsikám nagyon büszke volt rá, hogy vehetett magának egy BMW-t, azzal vitte be magával az apját. Még rám nézett, mielőtt elhajtott. Egyikünk sem sejthette, hogy akkor láttuk egymást utoljára” – zokogta az asszony.

Anikó fájdalma elviselhetetlen: élttársát és fiát is gyászolnia kell (Fotó: Bors)

Közben a jelenlevő rokonok egy pohár vízért szaladtak a konyhába. Mint kiderült, az elhunyt családfő, József egyik lánygyermeke, Julika lett rosszul.

„Tegnap még fel sem fogta, hogy elveszítette az édesapját és a bátyját. Most tör ki belőle a fájdalom. Adtunk neki nyugtatókat, de úgy tűnik, a pirulák nem használnak„ – magyarázták a jelenlevők.

Szilágyi Andor (Fotó: Bors)

Kis híján összeesett az özvegy

A két asszony megkérte a Borsot, hogy autójukkal vigyék el őket az üzemhez. Mikor megérkeztek, kifakadtak.

„Érzik ezt az orrfacsaró bűzt! Ilyen közegben kellett dolgozniuk, hogy megélhessünk! Tegnap szerettük volna megnézni, hol haltak meg a mieink, de a rendőrök nem engedtek ide. Most szeretnénk legalább a személyes holmijukat elhozni” – magyarázta Erzsike, aki a fermentorok közelébe érve kis híján összeesett. Anikó és egy nőrokon támogatta, hogy talpon maradjon. Aztán megérkezett az elhunytak felettese, aki a konyhába kísérte a gyászolókat, hogy ott beszélgethessenek, ahol napokkal korábban Szilágyiék még a kávéjukat szürcsölték.

Fotó: Bors

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Borsnak elmondta: az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címen indul büntetőeljárás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?