Létrehozva: 2021.05.31.

Szorult helyzetben tényleg ez a megoldás?! Kevés a nyilvános vécé Budapesten

A fővárosban állandó probléma, hogy kevés a nyilvános illemhely. Kiderült, milyen lehetőségei vannak annak, akit Budapest legfrekventáltabb helyein szólít a természet.

Toalett-túrát indított Budapest legforgalmasabb helyéről, a Deák Ferenc térről a Metropol. Itt 3 nyilvános illemhely van, de ebből csak kettő működik. Mindkettő használata 250 forintba került és az egyik csak tizenegy órakor nyitott.

A másik, amelyik már nyitva volt és amelyikben lent jártak a lap képviselői, nagyon tiszta és rendezett volt, így a higiéniára nem lehetett panasz. Ottjártukkor éppen egy hölgy jött ki az illemhelyiségről, aki elmondta, többször is használta már és eddig semmi panasza nem volt a WC tisztaságát illetően.

A turistákra nem gondoltak?

A Deák tér közelében található másik forgalmas hely, a Szent István Bazilika, ami mellett mindössze egyetlen közvécé található. Hogy nyitva volt-e? Nos, az örök rejtély marad, mert arra utaló jelzést vagy táblát nem találtak, azt viszont kívülről is sikerült megállapítani, hogy az egység rendben van tartva. Más kérdés, hogy miképp lehetséges egyetlen közvécé egy olyan forgalmas hely közelében, mint a Bazilika.

Az épület még áll, de már nem mosdó üzemel benne

Bizonyára akadnak, akiknek rémlik, hogy a Szabadság tér közepén régen egy nyilvános férfi és női mosdó állt. Nos, az épület még megvan, de bent már régen nem vécé, hanem kávézó üzemel.

A nyitvatartás nem a legideálisabb

A toalett-túra a Klauzál téri (ezt a VII. kerületi önkormányzat működteti és használata ingyenes), valamint a Bethlen Gábor téri nyilvános mosdóknál ért véget. Előbbi a Metropol munkatársainak ottjártakor nem volt nyitva, az utóbbit pedig éppen használták.

Összességében elmondható, hogy mindegyik nyilvános illemhely rendezett és tiszta volt. Viszont kevés van belőlük és többségük későn nyit vagy nincs nyitva 0-24 órában.

A Budipest útba igazít

„A városban vagy, és sürgősen WC-re van szükséged? A Budipest segít!”

Ez az alkalmazás az összes Budapesten található mosdót megmutatja, sőt még azokat az éttermeket és kávézókat is feltünteti, amelynek vannak mosdói. Egyébként a Budipest elnevezés egy kicsikét becsapós, mivel az alkalmazás országszerte mutatja azokat a helyeket, ahová betérhetünk, ha szólít a természet. Több pozitívuma is van az appnak. Az egyik, ha nincs időnk keresgélni az alkalmazás megnyitása után megjelenő térképen, akkor egy lefele gördítéssel, azonnal megjeleníti a közelben található vécéket.

Emellett színekkel jelöli az éppen nyitva tartó vagy zárva lévő mellékhelyiségeket. Az alkalmazást a használók is segíthetik, ha olyan helyen járnak, ahol van nyilvános mosdó, de az alkalmazáson nem szerepel, akkor a „mosdó hozzáadása” fülnél beilleszthető a rendszerbe. Ez egyben sajnos negatívum is, hiszen így bárki, bárhova bejelölhet egy illemhelyet, amelyről később kiderülhet, hogy nincs is ott.

Ezek működnek

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 2010 óta vállalkozási tevékenység keretében üzemelteti a korábbi fővárosi nyilvános illemhelyhálózat megmaradt néhány, még használható, vagy azzá tett egységét. Ezek az akadálymentesített, gyermekpelenkázóval, sok helyen zuhanyzókkal, hajszárítókkal, gyermekre méretezett szaniterekkel felszerelt illemhelyek a következő helyeken találhatók: I., Déli pályaudvar mellett, I., Palota út, II., Margit-híd budai hídfő, V., Szent István tér, IV., Városkapu, V., Astoria, V., Petőfi tér, XII., Városmajor, XIII., Lehel tér, XIV., Műcsarnok mögött, XIV., Széchenyi fürdő.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a Harry Potter-filmek sztárja

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

hirtv.hu

Támadás ért egy iraki katonai támaszpontot

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után