INSIDER

Nyílt nap van ma és holnap az Országházban, ingyenesen meg lehet nézni a Szent Koronát

Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe alkalmából lehetőséget biztosítanak a díszlépcsőház és a kupolacsarnok megtekintésére.
  • Szerző: Ripost

Idén két napos lesz a nyílt nap a Parlamentben. Augusztus 20-án 9 és 12 óra között, augusztus 21-én 10 és 16 és óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható, jelenleg körülbelül 50 méteres a sor, érdemes a holnapi napra is előzetesen regisztrálni.

Az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás és lázmérés után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák és csomagok, illetve személyi sérülés okozására alkalmas tárgyak (bicska, kés, gázspray stb.) nem vihetők be.

A Szent Korona és a koronázási jelvények védetté nyilvánított műtárgyak, így tárolásukra az illetékes hatóság szabályokat állapított meg, a Hivatal, illetve a Koronaőrség ezen szabályoknak megfelelő feltételeket alakított ki – tudtuk meg az Országház sajtóirodájától.

Fotó: Ripost

 

Ezeknek a szabályoknak kell megfeleljen a Szent Korona tárolója

A koronázási jelvényeket tartalmazó tárlókat, a helyiséget és az épületet mechanikai, elektronikai és személyi védelemmel úgy kell ellátni, hogy azok képesek legyenek ellenállni:
- a ma ismert és előre látható behatolási módszerekkel elkövethető bűncselekményeknek,
- rongálási és meggyalázási kísérleteknek,
- a terrorizmus módszereinek és támadóeszközeinek,

- a természeti katasztrófák által okozható károknak,
- legalább 48 órán keresztül a tűznek.
- a koronázási jelvények őrzésére szolgáló tároló elmozdíthatatlan, nyitható, pormentes, üveg-fém konstrukció legyen.
- a műtárgyak őrzésére szolgáló térben egyenletes, 20 -+ 2 C hőmérsékletet és legfeljebb 40%-os páratartalmat kell biztosítani,

- gondoskodni kell továbbá ezen értékek folyamatos méréséről és
ellenőrizhetőségéről.
- a megvilágítás csak a tárgyaktól elkülönített fényforrással történhet; a műtárgyakat egyidejűleg legfeljebb 250 lux erősségű, ultraibolya sugárzástól mentes fény érheti, és ez a fényhatás folyamatosan napi 12 óránál nem lehet hosszabb, azaz a napi összes fényterhelés a 3000 luxot nem haladhatja meg.
a) A további 12 óra alatt a koronázási jelvényeket sötétben, azaz bizonyosan 10 luxnál kevesebb, de inkább 0 luxhoz közelítő fényhatásnak lehet kitenni.
b) A koronázási jelvényeket 250 luxnál nagyobb fényerőnek semmilyen körülmények között sem szabad kitenni, tehát vakuval, reflektorokkal történő fényképezésük tilos.

Az Országházat és a Szent Koronát 2000 januárja óta, több mint 11 millió látogató tekintette meg, köztük számos államelnök, miniszterelnök, közjogi méltóság és miniszter.

A Hősök útján életre kel a történelem

A történelem szerelmeseit másutt is izgalmas programok várják. A Budai Vár legnagyobb területen zajló eseménye például a magyar történelem kivételes alakjainak állít emléket. A szervezők hét történelmi személy hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen, a Tóth Árpád sétányon a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával.

I. István király, Szent László, Hunyadi János, az Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: közös bennük, hogy mind olyan sorsfordító döntéseket hoztak meg, amelyek miatt ma hősként tekintetünk rájuk, döntésük nagy hatással volt a magyar történelem alakulására. A látványos, szerepjátékos hagyományőrző bemutatókon lehetőség lesz a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is, az előadások végén pedig egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel mindenki készíthet közös fotót kedvenc történelmi hősével.

A Hősök útja augusztus 20-án 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

Aranyvonat Kiállítás – sínre tett időutazás

Az eredeti Aranyvonat 1938-ban készült el, azzal a céllal, hogy körbeutaztassa a Szent Jobb ereklyét a történelmi Magyarország területén. A szerelvény a második világháborúban megsemmisült, a meglévő tervek alapján, történészek bevonásával azonban hitelesen újra tudták építeni, és 2020-ban adtak át a Vasúttörténeti Parkban.

A rekonstruált Aranyvonat az augusztus 20-ai hétvégére a Parlamenthez közel eső Alkotmány utcába költözik, hogy bemutatkozzon az érdeklődő közönségnek.

Az Aranyvonat Kiállítás augusztus 20. és augusztus 22. között 9:00-től 18:00 óráig látogatható.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?