INSIDER

Nulla látótávolság mellett, tapogatózva keresik a Hableány roncsait

A folyómeder fenekén kúszva, tapogatózva dolgoznak majd a búvárok.
  • Szerző: Ripost

Egy iparibúvár-szakértő szerint több nap, de akár egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait. Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Duna árad, és az előrejelzések szerint ez akár jövő keddig így maradhat. A Duna vízszintje most két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amekkoránál még dolgozhatnak a búvárok - fűzte hozzá.

Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának azt mondta, nagyon kockázatos a merülés; a körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

A szakértők azt mondták, még alacsony vízállás mellett sem lenne egyszerű dolga a búvároknak, de ekkora vízállás és ilyen sodrás mellett kifejezetten bonyolult. A látótávolság még jobb körülmények között is maximum 40-50 centi lenne, most azonban szinte nulla, a saját kezüket sem látják a búvárok.

Éppen ezért a meder feneként kúszva, tapogatózva dolgoznak majd az elsüllyedt Hableány kiemelését végző ipari búvárok.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet. A szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

Az ipari búvárok felszerelése egyébként különbözik a könnyűbúvárokétól: az övék kb. 30-50 kilogramm, hogy a sodrásban "ne legyen pozitív lebegőképességük". Felszerelésük és technikájuk is más, esetükben nem a búvár hátán van a készülék, hanem a felszínről, kompresszorról kapják a levegőt, és egy másik tömlőn keresztül kommunikálni is tudnak a felszínen lévőkkel.

A szakemberek azt is valószínűsítik, hogy ha holttesteket találnak a roncsban, akkor először azokat hozzák felszínre, és csak utána emelik ki a hajót a folyóból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?