INSIDER

Nővért szállít a villanyszerelő, ingyen visz ételt a kocsma

Elképesztő az összefogás és a segítőkészség, ami az egész országban tapasztalható a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások idején. Idegenek segítenek idegeneknek, néha egészen meglepő és megható felajánlások tömegével lehet találkozni…
  • Szerző: Ripost

Nővért, dokit szállít a villanyszerelő

Kerekes Attila villanyszerelő nemrég kezdte az önálló vállalkozását, de a járványügyi vészhelyzet miatt megrendelések nélkül maradt. Nem sokat teketóriázott: felajánlotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy autójával szállítja őket, a rászorulóknak pedig azt, hogy bevásárol, ügyet intéz nekik, sőt apróbb villanyszerelési munkákat is elvégez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Olvasoi foto

„Januártól vagyok egyéni vállalkozó, akkor halt meg a főnököm. Érdekes egybeesés, hogy magas láza volt, köhögött és tüdőgyulladása volt, ráadásul a felesége egy olyan kínai étteremben dolgozik, amelynek vezetői rendszeresen utaztak Kínába. Már egész szépen alakultak a dolgaim, amikor Magyarországot is elérte a járvány, és megrendelések nélkül maradtam. Az én apukám még aktív, dolgozni is jár, másra sem kell gondot viselnem. Mivel sok szabadidőm maradt, gondoltam hasznosan töltöm el, ezért ajánlottam fel a segítségem” – fejtegette Attila.

Fotó: Olvasói fotó

„Egy nap alatt rengeteg hívást kaptam. Volt néhány olyan, akiknek kapásból nemet mondtam, például az a férfi, aki a teljes házát szerette volna felújíttatni velem ingyen, illetve az IKEÁ-ból se szállítottam haza ágyat. De egy zuglói anyuka bojlerét megjavítottam, skype-on megszereltem egy konnektort, és bevásároltam egy nyolcadik kerületi idős néninek. Ez az első napom mérlege.”

Összefogott a kocsma a taxisokkal

Tatabányán különleges összefogás született.

„Ismerősöktől, vendégektől kaptuk meg több itt élő idős, beteg, egyedülálló ember címét, s úgy döntöttünk a lányommal, hogy most mindennap nekik főzünk, és személyesen ki is visszük hozzájuk a finom, meleg ételt” – mondja Batics Ferenc a Harasta söröző tulajdonosa, akinek felajánlása barátait, a GP Taxi alapítóit is megérintette.

Balról jobbra Ekési Pál és Ormos Antal, a taxicég alapítói (Olvasói fotó)

„Mi is az ügy mellé álltunk” – mondja Ekési Pál, aki Ormos Antallal együtt alapította a taxitársaságot. „Beszállunk a házhoz szállításba. Ha pedig valamelyik utasunk vagy más helybéli szeretne élelmiszert, gyümölcsöt adományozni az egyedülálló, idős embereknek, akik most nem mozdulhatnak ki még a boltba sem a koronavírus miatt, akkor az jelezze a sofőrnek vagy intse le a kollégánkat, s ő eljuttatja a rászorulókhoz.”

Batics Ferenc és a lánya lelkesen és ingyen főznek a rászorulókra (Olvasói fotó)

Ingyen laptop a gyerekeknek

A lajosmizsei Telek Attila rászoruló családoknak ajánlotta fel laptopját ingyen, hogy segítsen, akinek gondot okoz az otthoni tanulás.

(Olvasói fotó)

„Pillanatok alatt 20 jelentkező akadt, nehéz volt a döntés. Nagy része igazán rászorult volna: egyedülálló anyukák 3-4 gyerekkel egyetlen okostelefonról próbálják követni a tananyagot... Aki megteheti, hogy másokon segítsen, az tegye meg most!”

Olvasói fotó

A takarítónő ételt visz a karanténba zárt időseknek

Pintér Mariann, a gyermekbántalmazás elleni küzdelem egyik élharcosa ezúttal a hatósági karanténban lévőknek nyújt segítséget. „Érden lakom, ahol szintén mindenki a koronavírusról beszél. Egy közeli házon van egy piros hatósági karanténra figyelmeztető papír. Nem ismerem az ott lakókat, de kiderült, hogy egy telken két család lakik, s az egyik hölgy azért van karanténban, mert külföldről jött haza és egyedül él, a másik lakásban egy néni lakik, aki otthon ápolja a 92 éves édesanyját. Miután felajánlottam, hogy bevásárolok nekik, szerintem átfutott az agyukon, hogy csaló lehetek” – mondta.

Olvasói fotó

„Aztán végül látták, hogy nem akarok rosszat. Adtak egy bevásárlólistát, amin a mindennapi élethez szükséges dolgok voltak. Elgondolkoztam, hogy hányan lehetnek még ugyanilyen helyzetben. Aki teheti, legalább a közvetlen szomszédjára figyeljen, hiszen sosem tudhatjuk kinek van szüksége segítségre!”

Ingyen gumicsere a közt szolgálóknak

Matticza Krisztián, a Matti Gumi szerviz vezetője egy hónapig, azaz április 20-ig minden mentősnek, tűzoltónak, rendőrnek és egészségügyben dolgozónak ingyenes gumicserét biztosít. „Bejött a felajánlás, minden nap jönnek az érintettek, s öröm számomra, hogy a magam módján viszonozhatom a szolgálatukat. Szerencsére senki nem élt vissza a helyzettel, és tényleg azok jönnek, akiket most maximális elismerés megillet” – mondta.

 

Kávéfőzőket vesznek a kórházi dolgozóknak

Egy édesapa és a lánya pénzt kezdett gyűjteni azért, hogy kávéfőzőket vehessenek kórházi dolgozóknak. Egy óra alatt összegyűlt 1 millió forint! Rögtön vettek 4 kapszulás kávéfőzőt sok ezer filterrel, és beküldték 4 budapesti kórházba.

 

Ingyen mentik a bajba került fuvarozókat

Kerekes Krisztián, a DLK-Transport Kft. ügyvezetője úgy döntött: cége dolgozói Győr-Moson-Sopron megyében és környékén ingyen kivonulnak és megjavítják a rossz kamiont vagy furgont, hogy ne álljon le az áruszállítás az országban. „Szárnyal a felajánlásunk híre, sokan hívnak, de nem akarják elhinni, hogy tényleg ingyen dolgozunk” – meséli. „Mindig megkérdezem, vigyünk-e valami ennivalót, vizet. Legutóbb este fél 11-kor értünk haza, de sikerült megoldanunk egy fékcserét. Az egészben az a legjobb, hogy tényleg fontos területen segítünk. Egytől egyig olyanok hívtak, akik fontos rakományt szállítottak, az egyikük például a most épülő mobilkórházhoz vitt áthidaló elemet” – árulta el a -nak Kerekes Krisztián.

Kerekes Krisztián és csapata önzetlenül segít a bajba került fuvarozóknak (Fotó: Bi-Ka Logisztikai Kft.)

5 ezer mosható maszkot küld a bútortervező és adománytaxis

Fotó: Olvasói fotó

„Maszkot a frontra!” – az Adománytaxi tulajdonosa, Horn Tamás és a designbútor-tervezéssel foglalkozó Hannabi tulajdonosa, Rácz Anikó minőségi, mosható maszkokra gyűjt pénzt az egészségügyben dolgozóknak.

Fotó: Olvasói fotó

Eddig 5000 maszkot sikerült már eljuttatniuk az ellátórendszerbe.

Fotó: Olvasói fotó

„Etesd a dokit, pihentesd a dokit, szépítsd a dokit!”

Teli az internet elképesztő és megható kezdeményezésekkel, amelyekben az egészségügyi dolgozókat segítik. Vannak, akik az egészségügyben dolgozóknak adják oda kihasználatlan airbnb-s vagy egyéb lakásukat, ingatlanjukat, vannak, akik szobát kínálnak nekik a pihenésre. Mások ételt küldenek a kórházakba, sok fodrászat és szépségszalon pedig ingyenes szolgáltatást nyújt az egészségügyi dolgozóknak. Sok ezer fős Facebook-csoportok alakultak (pl.: „Etesd a dokit!”, „Pihentesd a dokit!”, „Szépítsd a dokit!” ) az egészségügyben dolgozók megsegítésére.

 

Maszkokat adnak a borászok

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Összefogott a szőlész-borász közösség, hogy segítsék az egészségügyi dolgozókat. Azt kérik, hogy a permetezéshez használt, bontatlan növényvédelmi maszkokat adják át az egészségügyi dolgozóknak. Megindult a gyűjtés, amelyhez sok más szakma is csatlakozott: a kertészek, a gyümölcstermelők, sőt még sok autószerelő és szobafestő is jelezte, hogy maszkokat ajánl fel.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?