INSIDER

Nővére mentette meg Árpit a lángoló Soroksári úti házból

Először csak füstszagot éreztek, nem gondolták a Soroksári úti ház lakói, hogy nagy a baj.
  • Szerző: Ripost

Ártatlannak tűnő füstszagot éreztek először a lakók a Soroksári úti háztömbben, senki nem sejtette, hogy rövidesen menekülniük kell az otthonukból. Az ötödik emeleten lakó 12 éves Vincze Árpi sem gondolt semmi rosszra, amikor kiment az erkélyre, hogy vajon mi lehet odakint az a csődület.

Fotó: Sulyok László

„Szállt valami fekete füst, láttam, hogy megjöttek a tűzoltók és locsolják, gondoltam, kis tűz lehet, eloltják hamar. Aztán amikor nem sokkal később berontott a nővérem az ajtón, hogy most azonnal menekülnünk kell, nagyon megijedtem. Vágtattunk lefelé a lépcsőházban, és nem tudtuk, mekkora a baj” – idézte fel a hétfő délelőtti lidérces emlékeket a kordon mellett állva Árpi.

Nővére és apjuk, Vincze Árpád bevásárlásból érkezett épp haza, földbe gyökerezett a lábuk, amikor meglátták tűzoltókat és a tetőn a lángokat. Tudták, hogy a kis Árpi odafent van, csak még azt nem, hogy vajon az lakásukat is elérték-e a lángok.

Szerencséjük volt, a tűz a hetedik és hatodik szinten kapott bele az épületbe, a lány időben felért. Mégsem úszták meg a pusztítást az ötödik emeletiek, az ő otthonaik a tűzoltáshoz használt temérdek víztől beáztak.

Hogy mennyire, azt tegnap még senki nem tudta, a rendőrség ugyanis kordonnal lezárta a tömbházat határoló utcákat. Még szerdán sem engedtek senkit a közelébe, a gyalogosoknak kilométereket kell kerülniük, és még a lakók sem léphették át a kordonszalagot.

Fotó: Sulyok László

Egy neve elhallgatását kérő fiatal nő az egyik közeli utcában, ismerősénél talált menedéket. Azóta kétóránként elsétál korábbi otthonához, áll-e még a ház.

Szerencsére összedőléstől nem kell tartani, viszont a tetőszerkezet szinte teljesen tönkrement. A cserepek egy része már első nap lezuhant, a veszélyesen éles törmelék több tíz méterre repült szét és még további darabok leesésére számítanak a szakemberek. Erről már Markotányos Tamás közös képviselő számolt be a Blikknek.

„Nem tudjuk, meddig tart még, mikor lehet visszaköltözni a házba. Az egész tömböt kiürítették, életveszélyes az épületet megközelíteni. A beázott lakásokba pár héten belül talán vissza lehet költözni, de ahova eljutottak a lángok, ott hónapokba is telhet a helyreállítás” – adott helyzetképet a közös képviselő.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?