INSIDER

Növeli az öngyilkosság veszélyét a fogamzásgátló

A betegtájékoztatókban fel kell hívni a nők figyelmét arra, hogy a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása fokozott öngyilkossági kockázattal jár - erről döntött az Európai Gyógyszerügynökség. Javaslatát arra a kutatásra alapozta, amelynek során félmillió nő életét kísérték figyelemmel, és az antibébi tablettát szedő nők közül háromszor annyian lettek öngyilkosok!
  • Szerző: Ripost

 

A hormonális fogamzásgátlók szedésének a mellékhatásaként depresszió jelentkezhet, ez eddig is tudott volt, ahogyan az is, hogy az öngyilkosságot általában depresszió előzi meg.

Mégis meglepte magukat a kutatókat is, hogy szoros összefüggést találtak a fogamzásgátlók szedése és az öngyilkosság gyakorisága között. Az Európai Gyógyszerügynökség Kockázatértékelő Bizottsága vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a kettő között. Megállapításait egy tavalyi dán kutatásra alapozta, amibe félmillió nőt vontak be. Nyolc évig kísérték figyelemmel az életüket.

Azok közül, akik rendszeresen hormonális fogamzásgátlót szedtek, háromszor annyian lettek öngyilkosok, mint a kontrollcsoportban, és kétszer annyian kíséreltek meg öngyilkosságot! Ezért javasolja az Európai Gyógyszerügynökség, hogy tegyék kötelezővé a magas kockázat feltüntetését.

A szakemberek úgy vélekednek, hogy az öngyilkosságok illetve az arra tett kísérletek számadatainak összevetése még nem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy közvetlenül a fogamzásgátló számlájára kell írni az öngyilkosságokat, de figyelmeztet a kockázatra, amit figyelembe kell venni a szer felírásakor és szedésekor.

Én sokat híztam a tablettától, a kövérség miatt pedig depressziós lettem. Így közvetve a depressziómat a tabletta okozta

 

– támasztotta alá egy kétgyermekes fővárosi édesanya a %%-nak saját tapasztalatával a kutatást.

„Én is megtapasztaltam a tabletta miatti depressziót" –mesélte egy másik középkorú nő. „ El se merem mondani, milyen szörnyű gondolataim voltak! Gondolkodtam rajta, mitől van ez, és rájöttem, hogy az egyetlen dolog, ami változott az életemben, hogy hormonális fogamzásgátlót kezdtem szedni. Amikor az orvosnak beszámoltam erről, ő sem kérdőjelezte meg az igazamat, hanem azt mondta, sajnos van, akinél erősebb a hangulatingadozás, amit a szer okoz."

Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász sokat foglalkozott a hormonális fogamzásgátlók és a hangulati zavarok összefüggésével.

„A sárgatesthormon típusú hatóanyagok veszélyesebbek, mint a kombinált fogamzásgátlók. Én is találkoztam már olyan esettel, amikor ennek a típusú fogamzásgátlónak a szedése öngyilkossághoz vezetett"– mondta a %%-nak a szakember.

„Ez az olcsóbb, ezért annak, akinek minden fillér számít, ezt írják fel. Az a fontos, hogy aki fogamzásgátlót szed, rendszeresen konzultáljon az orvosával. Én tünetnaptárt is szoktam adni azoknak a pácienseimnek, akiknek a kórelőzményében szerepel a hangulati zavar, depresszióra való hajlam. Ez jó módszer, mert megbeszéljük, hogy jöjjön vissza, ha furcsa tüneteket észlel, szaporodik a naptárban a bejegyzés. Néha elég, ha másik fogamzásgátlóra váltunk, de ha kockázatosnak látom a helyzetet, más módszert javasolok. Előfordul, hogy a folsavszint alacsony, ez laborban ellenőrizhető."

A doktornő mégsem tartja jó ötletnek, hogy a kockázatot feltüntessék a betegtájékoztatóban.

Hogy miért, kiderül a hétfői napilapból!

 

Receptre kapható, így van orvosi ellenőrzés

Magyarországon receptköteles a fogamzásgátló tabletta, ezért a nő mindenképpen találkozik orvossal, mielőtt szedni kezdi, és időről időre kontrollra jár. Ezeket az alkalmakat érdemes komolyan venni, mert kiszűrhetők a kockázati tényezők. Romániában azok a nők, akiknek van egészségbiztosításuk, receptre ingyenesen jutnak a fogamzásgátlóhoz, Németországban a 18 éven aluliaknak ingyenes, de szintén orvos írja fel. Angliában felírási díjat kell fizetni, de a tabletta térítésmentes.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?