Létrehozva: 2021.11.16.

Novák Katalin: A nyugdíjasok többsége már megkapta a nyugdíjprémiumot

A családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán beszélt az eredményekről.

A nyugdíjasok többsége már megkapta a nyugdíjprémiumot, amely idén minden eddiginél nagyobb összeget, 80 ezer forintot jelent – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebook-oldalán. Novák Katalin a videóban emlékeztetett: a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően negyedik alkalommal kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – özvegyi nyugdíjban és rokkantásig ellátásban részesülők, valamint az árvaellátásra jogosultak is – nyugdíjprémiumot.

Idén az összes, 2,5 millió érintett a maximális 80 ezer forintot kapja meg, így ez 200 milliárd forintos támogatást jelent az érintetteknek – emelte ki.

Tudatta, hogy akik átutalással kapják nyugdíjukat, már mind megkapták a prémiumot, és azoknak a többsége is kézhez kapta már az összeget, akiknek a pénzt a postás kézbesíti. Akinek még nem érkezett meg a nyugdíjprémium, a következő napokban megkapja – tette hozzá.

A miniszter azt mondta: a kormány továbbra is azért dolgozik, hogy a magyar gazdaság erős legyen, és ebből minél többet érezhessenek a nyugdíjasok is.

Jövő év január 1-jétől a 25 év alatti munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami azt jelenti, hogy több pénzt fognak hazavinni, a nettó jövedelmük emelkedni fog – írta az MTI Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-videóüzenete alapján.

A miniszter a videóban kiemelte, a fiatalok foglalkoztatottsága jelenleg másfélszer akkora, mint tíz évvel ezelőtt, egyre több fiatal dolgozik akár még a tanulmányai végzése mellett is. Ezeket a fiatalokat segíti a kormány azzal, hogy a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, ami most megközelítőleg bruttó 400 ezer forint, egyáltalán nem kell adót fizetniük – tette hozzá. Ez hozzávetőleg 22 százalékos emelkedést jelent a nettó fizetésükben – hangsúlyozta.

Arra szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy dolgozzanak, minél többet tegyenek félre, hogy amikor családalapításra kerül a sor, erre és a családtámogatásokra támaszkodva tudják elkezdeni valakivel a közös életüket

– fogalmazott Novák Katalin.

Bruttó 400 ezer forintos fizetés mellett a nettó 266 ezer forint (kedvezmények nélkül), a levont 15 százalékos szja pedig 60 ezer forint. Azaz, ha egy 25 év alatti fiatal fizetése januárban 400 ezer forint, akkor a nettója 60 ezer forinttal lesz több, mint a többi, nála idősebb dolgozóé. Azaz 326 ezer forintot vihet haza. Ha az illető csak 200 ezer forintot keres jövőre (ennyi lesz a minimálbér), akkor a nettója 30 ezer forinttal emelkedhet amiatt, hogy nem kell szja-t fizetnie, azaz 133 ezer forint helyett 163 ezer forint lesz a fizetése. Ha pedig a fiatal mondjuk bruttó hatszázezer forintot kap, akkor a nettója 399 ezer forintról 459 ezer forintra emelkedhet, azaz 60 ezer forint lehet neki is a plusz, hiszen az szja-mentesség felső határa a miniszter közlése szerint 400 ezer forint lehet.

A fiatalok szja-mentessége Orbán Viktor kormányfő korábbi közlése alapján évi 130-150 milliárd forintba kerülhet.

A KSH legutóbbi jelentése szerint egyébként a miniszter által említettnél magasabb volt az átlagkereset. Január-augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 428 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439 400 forint volt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

„Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

ripost.hu

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal