Létrehozva: 2021.01.19.

Novák Katalin: a magyar az egyik legcsaládcentrikusabb nemzet

A magyar kormány reagál az emberek igényeire, és azon dolgozik, hogy Magyarországon minél jobb legyen családot alapítani, gyermeket nevelni.

„A magyar az egyik legcsaládcentrikusabb nemzet, de az európai emberek többsége is fontos értéknek tartja a családot” – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden egy online konferencián. Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány által végzett, Európa-projekt – család kérdéskör című kutatás eredményeit bemutató online tanácskozáson kiemelte: Európa minden országára jellemző, hogy a polgárok a tömeges migráció helyett inkább a családtámogatásokban látják a demográfiai problémák megoldását. Ezt az országok vezetése nem minden esetben veszi figyelembe, a magyar kormány viszont reagál az emberek igényeire, és azon dolgozik, hogy Magyarországon minél jobb legyen családot alapítani, gyermeket nevelni.

A kormány már tíz éve családközpontú kormányzást folytat: többi között alaptörvénybe foglalta a családok értékét, jogszabályokkal támasztja alá a családokat segítő döntéseket, családközpontúvá tette az adózást, és segíti az otthonteremtést – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az „Európa-projekt – család kérdéskör” kutatásból kiderült az is, hogy tízből kilenc magyar és az európai emberek kétharmada is fontosnak tartja, hogy saját tulajdonú otthonban éljen – tette hozzá a miniszter. Fűrész Tünde, a Kincs elnöke azt mondta, hogy a kutatásban kilenc családügyi kérdés szerepelt, és az ezekre adott válaszok alapján az elnök szerint az látszik, hogy a magyarok elkötelezettek a családok támogatásának erősítése mellett. A családok támogatását a kutatás szerint leginkább a négy visegrádi ország (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a többi kelet-közép-európai állam szeretné – írja az MTI.

Véleménye szerint az Eurostat adataiban visszaköszön, hogy Európa keleti részén sokkal jellemzőbb a családközpontúság: Magyarországon 2010-hez képest majdnem megduplázódott a házasságkötések száma, míg például Hollandiában 15 százalékkal csökkent. 2010 óta Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – negyedével – a gyermekvállalási kedv, miközben több Benelux és skandináv államban akár tíz százalékkal is csökkent – tudatta.

Fűrész Tünde úgy vélekedett: a Századvég kutatása és az Eurostat elmúlt nyolc-tíz évre vonatkozó adatai is alátámasztják, hogy Magyarország jó úton halad a családtámogatásokkal, amelyekre egész Európában igény van.

Pillók Péter, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány társadalomtudományi kutatócsoportjának igazgatója ismertette, hogy a kutatás 30 országban – az Európai Unió 27 tagországában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Norvégiában – 30 ezer ember megkérdezésével készült 2020 szeptember-októberben.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy Magyarországon vannak a legnagyobb arányban (40 százalék) azok, akik a három gyermeket is ideálisnak tartják egy családban, és Magyarországon vannak a legkevesebben (1 százalék), akik gyermek nélkül képzelik el a családot. Ez utóbbi arány a V4-országokban három, az EU tagállamaiban és az Egyesült Királyságban öt százalék. A családot Magyarországon a megkérdezettek 90 százaléka tartja nagyon fontosnak, és hasonlóan magas arány tapasztalható a V4-eknél is – tette hozzá.

Fotó: Getty Images

Ismertette, hogy az európai polgárok mintegy 70 százaléka inkább egyetért azzal, hogy a kormánynak a bevándorlás helyett a belső erőforrásokra, a családok támogatására kell összpontosítania. Magyarországon a megkérdezettek 91 százaléka ért ezzel egyet. Az európaiak 52 százaléka, a magyarok 74 százaléka szerint pedig kiemelten kell támogatni a nagycsaládosokat – mondta.

Kitért arra is, hogy azzal a kérdéssel, segíteni kell-e a fiatalokat abban, hogy mielőbb gyermeket vállalhassanak, a magyarok 88, az európai uniós országok polgárainak 50 százaléka értett egyet. A saját tulajdonú otthont az európai emberek 66, a magyarok 90 százaléka tartja fontosnak – közölte Pillók Péter az eredményeket ismertetve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban