INSIDER

Figyelmeztet az orvos: egyre több nőnél jelentkezik egy új súlyos koronavírus tünet

A pandémia alatt a koronavírus miatt megnövekedett a vérzészavarok száma. A nők számára egy új tünet okoz nehézséget, de már van gyógyír.
  • Szerző: Ripost

A pandémia során, a koronavírus fertőzéshez köthető egy nem várt és komoly vérzészavart figyelt meg a nők körében egy magyar orvos. Tapasztalatait megosztotta a nyilvánossággal, hogy támogatást és segítséget nyújtson a nők számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leggyakrabban a vérzészavar a betegséget követően 3-6 hónapban jelentkezik, döntően közti vérzés formájában, illetve menzeszt követően elhúzódó vérzés képében.

Vérzészavart okozhat a koronavírus

Vérzészavart okozhat a koronavírus
Fotó: Pixabay

Ritkábban ciklus teljes felborulása, illetve menzesz kimaradása volt tapasztalható. A páciensek között többségben voltak azok, akik betegek is voltak, de volt akinek semmilyen tünete nem volt, „csak” pozitív tesztje.

Az új tünet kapcsán Sz. András a Szent János Kórház és a Czeizel Intézet orvosa ultrahang vizsgálatokat is elvégzett páciensei körében.

„Az elvégzett ultrahangos vizsgálat során legtöbbször erősen megnagyobodott és PCO-s szerkezetű petefészkek ábrázolódtak, illetve ritkábban perzisztáló tüsző, és némely esetben kis méretű ciszta volt látható valamelyik petefészekben. Laborvizsgálat során összesen 3 alkalommal észleltünk menopauzára jellemző magas FSH és LH illetve alacsony ösztrogén és kifejezetten alacsony progeszteron értékeket, pedig mindhárom esetben 37 év alatti páciensekről volt szó” – árulta el a szakértő.

Az orvos a vérzészavarokra naponta 20 gr myo-inositolt és 3 mg fólsav szedését javasolta. Hozzátéve, hogy érdemes csökkenteni a szénhidrát bevitelt, de a rendszeres cardio jellegű sport is segít a hormonháztartás normalizálódásában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?