INSIDER

Nézőpont Intézet: napról napra többen szavaznának Tarlós Istvánra

A két hét múlva esedékes főpolgármester-választáson a jelenlegi állás szerint Tarlós István nyerne, legerősebb kihívója népszerűsége ugyanis meredeken csökken.
  • Szerző: Ripost

Az október 13-án biztos részvételt ígérő budapestiek 56 százaléka szavazna Tarlós Istvánra. Karácsony Gergely népszerűsége tovább csökkent, már csak 38 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson – derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fős, a Magyar Nemzet részére készített budapesti, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Egyrészt a főpolgármester tábora is bővült 3 százalékponttal, másrészt Karácsony Gergely szavazótábora is csökkent (40-ről 38 százalékra). Ennek hátterében az áll, hogy a kormányellenes szavazók egyre kisebb része szavazna Karácsony Gergelyre, szeptember elejéhez képest 68 helyett 63 százalékuk – idézi az MTI.

A változások hátterében a múlt héten Karácsony Gergely őszödi beszédeként emlegetett hangfelvétel állhat. A kormányt korrupcióval vádoló ellenzékiek számára különösen kellemetlen, hogy az általuk támogatott Karácsony Gergelyre vetül a korrupció árnya. Ugyanis a budapestiek relatív többsége szerint (46 százalék) a zuglói szocialistáknak köze lehetett a Karácsony Gergely vezette kerület korrupciógyanús ügyeihez. Szintén többen gondolják azt, hogy Karácsony Gergely is felelős ezekért az ügyekért (33 százalék), mint amennyien az ellenkezőjét állítják (25 százalék). Még az ellenzéki szavazók körében is hasonló arányban vannak, akik szerint a zuglói szocialistáknak (47 százalék) és Karácsony Gergelynek is köze van korrupciós ügyekhez Zuglóban (34 százalék). A csütörtökön kirobbant botrány és annak fenti hatása a közvéleményre, veszélyeztetheti az ellenzéki összefogást is.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy nőtt azok aránya is, akik úgy látják, Tarlós István fogja nyerni a választásokat: az összes budapesti választó kétharmada így gondolja (67 százalék).

És ezeket olvastad már?