Létrehozva: 2021.11.17.

Bajban van a népszigeti állatpark: Jani bácsi súlyos beteg, miközben feleségét gyászolja

Komoly veszélybe került a több mint ezer állatnak otthont adó ingyenes népszigeti állatpark, ami immár ötödik évtizede éve szerez boldog pillanatokat kicsiknek-nagyoknak. A Metropolnak megszólalt a tulajdonos Jani bácsi, aki egy hónapja súlyos beteg, felesége pedig a hétvégén hunyt el.

Az újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat tudatta a közösségi oldalán, hogy nagy a baj, és segítséget kérnek az idős ember és a park megmentéséhez.

„János egy hónapja ágyban fekszik, és valakinek muszáj etetni az állatokat„ – árulta el a Metropolnak Pataki Gábor, a Járőrszolgálat vezetője, aki társaival naponta kijár gondoskodni az állatokról. „Mi eddig minden hónapban hordunk élelmet az állatoknak. Az évek alatt azt tapasztaltuk, hogy sokan belerúgnak, és feljelentgetik Jani bácsit az állatok miatt. Ezért is nem szokott segítséget kérni. Most azonban muszáj volt tenni valamit.”

Fotó: Metropol

Több mint 40 éve a saját pénzéből gondoskodik az állatokról

A súlyos beteg, 70 éves férfit telefonon sikerült elérnünk, aki mesélt a Metropolnak a múlt büszkeségeiről és jelenlegi nehéz helyzetéről.

„A parkot még 1976-ban hoztam létre. A legelső állatom Gizi volt, a kecske, aki a természetes „fűnyíró” szerepét látta el a gazos területen. Aztán utána valaki mindig hozott valamilyen állatot, akitől nem volt szívem megválni, így utána ő már itt élte az életét„ – kezdte Jani bácsi, aki hallhatóan nagyon nehezen beszélt. „Mindent saját zsebből csináltam végig, sose hoztam létre alapítványt. A 60 éves munkaviszonyom mellett ez volt a második „állásom”. Azt akartam, hogy legyen egy szabad park a Duna-parton, ahova kijöhetnek az emberek sétálni, és részük lehet egy kis állatos élményben. Mindig van itt valaki, előfordul, hogy este fél 11-kor jönnek át a panelből a gyerekek, és élvezik az állatok társaságát. Ilyen sehol máshol nincs Budapesten.”

Fotó: Népszigeti Állatpark

Egyesek a kerítésen dobálták be a kóbor macskákat

Soltész János mindössze annyit kért az idelátogatóktól, hogy ha tudják, az ételmaradékokat ne öntsék a kukába, hanem hozzák el az állatoknak. A park pedig gyorsan megtelt lakókkal.

„Rengetegszer volt, hogy meghalt egy gazdi, az állatát pedig elhozták ide. Mások a kerítésen dobáltak be utcán talált macskákat. Olyan is volt, hogy a teknős kinőtte a terráriumot, és beköltözött ide a tavacskámba. Azóta már vagy 70 teknős él itt„ – mesélte büszkén Jani bácsi. „De vannak védett madarak, kecskék, tyúkok, némakacsák, pekingi kacsák és különböző libák. Körülbelül ezer állat él itt.”

„Az elmúlt 70 évben nem volt még olyan betegség, ami így meggyötört volna”

Soltész János és felesége, Erzsike néni 51 évig voltak együtt jóban-rosszban, és együtt is gondozták a vadasparkjukat. Békés életükbe azonban betört a láthatatlan ellenség: Jani bácsi egy hónapja elkapta a Covidot. Az életveszélyen ugyan túl van, de nagyon lassan javul, Erzsike néni pedig a hétvégén elhunyt.

„Nagyon gyenge vagyok. Eddig nem igazán volt étvágyam, de most már a napi három étkezést el tudom fogyasztani. Valamivel már jobban érzem magam. Az elején csak feküdni tudtam, nagyon megkínzott a Covid. Az elmúlt 70 év alatt még nem volt olyan betegség, ami ennyire meggyötört volna engem. Ez idő alatt a környéken élők etették az állatokat, de kénytelen voltam fizetni is munkásoknak, ellássák a jószágokat. Köszönöm mindenkinek a segítséget, a Járőrszolgálatnak és az Tüzestál étteremnek is, akik ételt hoztak nekem„ – mondta el Soltész János. „Megpróbálok minél hamarabb felépülni, és folytatni a munkát, mert az állatszerető embereknek szükség van erre a parkra.”

Vasárnap délelőttre takarítási akciót szervez a járőrszolgálat

Bár a felhívás nyomán rengetegen utaltak kisebb-nagyobb összeget, és úgy néz ki, a jószágok jó darabig nem maradnak éhen, Jani bácsi a segítő kéznek továbbra is híján van. Most olyan állatszerető emberekre lenne szükség, akik ideiglenesen segítenének gondozni a park szőrös és tollas lakóit. A Járőrszolgálat vasárnap délelőtt 10 órára nagytakarítást szervez az állatparkban, ahol szívesen látnak minden önkéntest, aki részt akar venni a népszigeti vadaspark megmentésében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast