INSIDER

Nem mentek a magyar csalóért, szabadon kellett engedniük az íreknek

A magyar rendőröknek kellett volna a férfiért menni, de nem érkeztek meg.
  • Szerző: Ripost

Egy ideig még zavartalanul élheti tovább az életét Írországban Kutas László Krisztián, aki ellen hat elfogatóparancs van érvényben Magyarországon. 

Az Irish Times szerint a férfi kiadatását a múlt hónapban rendelte el az ír bíróság, ennek határideje hétfő éjfél lett volna. Bár a lap szerint a magyar hatóságok azt közölték, hogy április 16-án három rendőr utazik ki a férfiért, a húsvéti ünnepekre hivatkozva, valamint arra, hogy nem találtak megfelelő járatot, végül nem érkeztek meg. Pedig László felkészülten várta az érkezésüket.

"Stresszben volt, de lelkileg felkészülten várta, hogy hétfő éjfélig megjelennek a zsaruk, akik hazaviszik Magyarországra" – tudta meg a Blikk László egyik közeli ismerősétől, aki azt is elárulta: a férfi még a munkahelyén is jelezte, hogy hamarosan nem tudja elvégezni a rá bízott feladatokat.

"Legnagyobb meglepetésére azonban az adott időpontig senki nem kopogtatott az ajtaján, így továbbra is szabadlábon maradhat" – ecsetelte a faramuci helyzetet a jóbarát. Állítólag László tegnap vehette ismét magához a korábban a hatóságoknak átadott okmányait.

A magyar ügyészség szerint a férfi egy társával együtt magyar civil szervezetektől csalt ki pénzt. A több mint 560 befizetőnek, amelyek között több mint 260 külföldi cég is volt, azt ígérték, hogy indulhatnak egy pályázaton, így nagyobb támogatásra lehetnek jogosultak. Ám végül a beszedett több ezer eurónyi pénzzel felszívódtak.

A magyar rendőrség közleményben reagált a külföldi sajtóból elindult hírekre. Mint írták, a férfi ellen továbbra is érvényben van több európai és nemzetközi elfogatóparancs, ezért a hazahozatalára hamarosan sor kerül.

"A körözött személy átadására vonatkozó ír bírói döntés április 12-én éjfél után vált jogerőssé, addig ugyanis K. László halasztó hatályú fellebbezést nyújthatott volna be. Az ír hatóságok hivatalosan április 15-én járultak hozzá a másnapi átadáshoz, amelyet megszervezni – egy nap alatt – jogi és technikai akadályok miatt nem volt lehetséges. A magyar igazságügyi hatóságok ezért a nemzetközi gyakorlatban általános, tíznapos hosszabbítási kérelmet nyújtottak be. Ezen kérelmet és az április 26-ra elkészített útitervet az illetékes ír bíróság elutasította" – közölték.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?