INSIDER

Nem is létezhetne: rejtély, ki készítette a 2000 éves számológépet!

Bolygók mozgását is kiszámolta az a szerkezet, ami a tenger mélyéről került elő. Ehhez fogható eszköz csak egy van a világon.
  • Szerző: F. G.

Több mint száz éve vakargatják a fejüket a tudósok, hogy kitalálják, pontosan mire használták azt a szerkezetet, amelyre 1902-ben, Antiküthéra szigete mellett, egy elsüllyedt római hajóroncsban bukkantak szivacshalászok…

Az erősen megrongálódott, bronzból készült tárgy 37 apró fogaskerékből, valamint különleges „differenciálművekből” áll. Rengeteg írásjel és egyéb szimbólum található rajta.

A szakértők úgy gondolták, hogy az antiküthérai szerkezet egyfajta csillagászati eszköz lehetett, de hogy miként működött, az rejtély maradt.

2006 őszétől az a kutatási program, melynek eredményeként megállapították, hogy valóban egy ókori analóg számítógép alkatrészei lehetnek a bronzdarabok – írja az euronews.com.

„Sok érdekes dolgot tudtunk meg arról, hogyan számolták ki a holdfogyatkozást, és abból milyen dolgokra következtettek időszámításunk előtt körülbelül száz évvel

, és hogy miként képzelték el a bolygók mozgását. Ez nagy eredmény, mert eddig nem nagyon voltak ismereteink a görög csillagászatról” – magyarázza Alexander Jones, a New York-i Egyetem tudománytörténésze.

Matematikai műveletek elvégzésére is használhatták: összeadásra, szorzásra, osztásra, kivonásra.

 

„Most már sokkal többet tudunk arról, hogyan működhetett a szerkezet. Az azonban még mindig vitakérdés, hogy mire használták, mi volt vele az alkotó célja. Nekem az az érzésem, hogy ez nem egy tudós kutatóeszköze volt, inkább oktatási célokat szolgálhatott” – mondta a professzor.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szerkezet a Naprendszerbéli objektumok pozíciójának megállapítására, holdfogyatkozások kijelzésére is alkalmas lehetett.

Továbbra is kérdés, hogy ki készíthette. És

miért veszett el ez a technológia, és miért kellett újabb ezer évet várni, mire megalkották az első mechanikus óraműveket a középkori Európában?

Egyesek Arkhimédésznek tulajdonítják ezt a gépezetet, de vannak vadabb elképzelések is, melyek szerint a szerkezet idegen lények műve, és az idegenek az ilyen, és ehhez hasonló szerkezetekkel szerették volna megosztani tudásukat az emberiséggel…

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?