INSIDER

Nem hiszed el, miért nem oltatják be magukat a magyarok!

Noha az influenza ellen minden évben kapható oltás, idén már csak a legyártott vakcinák fele fogyott el. Közben 17 éve nem haltak meg annyian influenzában, mint idén. Miért nem oltat a magyar ember?
  • Szerző: Ripost

Az idei influenzajárvány bizonyult a legpusztítóbbnak az ezredforduló óta. S hogy miért? Mert egyre kevesebben kérik az oltást!

A rizikócsoportba tartozók számára 1,3 millió adag vakcinát biztosítottak, de idén már csak 750 ezer oltóanyag fogyott el. A vakcinák közel a fele a patikában maradt.

1 milliárd 650 millió forintot dobtunk ki a szemétbe!

Dübörög az oltásellenesség

– Idén az idősek is betegek lettek, ez régebben nem gyakran fordult elő. Túlságosan tartják magukat az oltásellenes kampányok és tévhitek, ezek hatalmas károkat okoznak. Az emberek hisznek az interneten terjedő álhíreknek. Emiatt még az is előfordulhat, hogy régen eltűnt betegségek visszatérnek, vagy épp újra járványok törhetnek ki, mint idén a kanyarójárvány – mondta a %%-nak Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Vajon milyen tévhitek terjednek? Néhányat idézünk mutatóba:

„Az oltóanyagok mikrocsipeket tartalmaznak, hogy megfigyelhessenek bennünket.”

„Az is ugyanúgy megkapja a betegséget, akit beoltottak.”

 „Az oltás legyengíti az immunrendszert.”

 „Az oltások miatt van annyi új betegség, mert a természet gondoskodik a túlszaporodás megakadályozásáról.”

„A védőoltásokon a gyógyszergyárak nyerészkednek.”

Félnek a mellékhatásoktól

– Éppen a legveszélyeztetettebbek túlzottan óvatosak, ezt a saját praxisomban is tapasztaltam. Előfordulhatnak egyéni túlérzékenységi reakciók, de ezek elenyészően ritkák. Viszont, ha sokan nem kapnak védettséget, azzal egyértelműen erősebbek lesznek a járványok a kisebb közösségekben, és súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak – mondta a %%-nak dr. Nagy Árpád háziorvos.

Hogy miket hoznak még fel az emberek, hogy elkerüljék az oltást, illetve milyen influenza is támadt idén, kiderül a szerdán megjelenő %% napilapból!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?