INSIDER

Nem hiszed el, ezért ússzák meg a járványt Magyarország egyik részén

Miközben tombol az influenza az egész országban, a Zala megyeiek mintha megúsznák a járványt! A megbetegedések halmozódását sem jelezték, a kórházakban sincs érvényben látogatási tilalom, mint az ország más megyéiben. Miért nem kapják el a zalaiak a járványt?
  • Szerző: Ripost

Tovább nőtt az influenzások száma – jelentette az Emberi Erőforrások Minisztériumának járványügyi főosztálya. Múlt héten az előző hetinél 27,5 százalékkal több, összesen közel 61 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A kórházi ápolást igénylők száma 40 százalékkal nőtt, több beteget kellett intenzív ellátásban és gépi lélegeztetésben részesíteni. A legtöbb beteg Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban lakik.

Csak most ért oda a vírus

Bezzeg Zala megyében még látogatási tilalom sincs a kórházakban! Mint azt dr. Tóth Magdolna, a Zala Megyei Kormányhivatal Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának vezetője a zaol.hu-nak elmondta, az orvoshoz fordulóknak mindössze a 2,4 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, nem többen, mint a megelőző héten, egyharmaduk 14 éven aluli gyerek. Most először mutatták ki a megyében az influenza „B” vírust a virológiai vizsgálatok. Mi lehet az oka, hogy ezt a megyét nem sújtja a járvány?

Rossz nyelvek szerint ezt teszi a zalai tiszta pálinka fertőtlenítő hatása és a zalai bor, de mi az okokat inkább dr. Madarász Zsuzsanna zalaegerszegi háziorvossal vettük végig...

A kétezer betegem közül mindössze kettőnél tapasztaltam influenzás tünetekkel járó megbetegedést, inkább a felső légúti panasz jellemző

– mondta el a háziorvos. 

Igaz, elég sok betegemet beoltottam.  

A doktornő szerint a megyében az orvosok többsége igyekszik meggyőzni a pácienseket arról, hogy oltassák be magukat, nem csak felajánlják nekik, hanem részletesen fel is világosítják őket az oltás szükségességéről.

Arról, hogy ezen kívül miért kerüli el a járvány Zala megyét, illetve, hogy meddig lehet oltást kérni, valamint, hogy meddig tart a járvány, a hétfői számában olvashatsz!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?